Румъния, България и Гърция създават "военен Шенген"

2
Атанас Запрянов: "Военен Шенген" не касае транспортната инфраструктура
Атанас Запрянов: "Военен Шенген" не касае транспортната инфраструктура Снимка: БТА

Атанас Запрянов: "Военен Шенген" не касае транспортната инфраструктура

"Военният Шенген" няма да се отрази на транспортната инфраструктура, която ЕС изгражда и финансира. Става въпрос за нови гранични процедури, които ще улеснят преминаването на съюзните войски през територията на България и ще намалят бюрократичните препятствия. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред народните представители, цитиран от БТА.

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон, България, Румъния и Гърция подписаха писмо за намерение за създаване на коридор за военна мобилност, известен като "военен Шенген". Запрянов подчерта, че членството на България в НАТО е основен гарант за териториалната цялост, политическата независимост и сигурността на страната.

Споразумението между трите държави включва модернизация и изграждане на железопътни линии и транспортни артерии по направленията Кулата – Видин и Александруполис – Русе – Силистра. Запрянов отбеляза, че военните трябва да зададат параметри, които да бъдат взети предвид при проектирането на тези транспортни коридори, за да могат да поемат превоза на войски и отбранителни товари.

"Придвижването на товари и персонал трябва да бъде осигурено чрез хармонизиране на условията за използване на определените в отбранителните планове коридори за развръщане на силите," посочи Запрянов. Основните пречки за придвижването на войски в Европа включват сложните и различни национални правила за преминаване на границите, условията за обмен на информация и недостатъчно развитата транспортна инфраструктура.

Запрянов заяви, че облекчаването на граничните и митнически процедури е постигнато чрез промени в националното законодателство. Той обясни, че Трансевропейската транспортна мрежа е ключов инструмент за планиране и развитие на съгласувана, мултимодална и висококачествена транспортна инфраструктура в ЕС, включваща железопътни линии, морски пътища и пристанища.

България активно работи за развиването на транспортната инфраструктура, като остава ангажирана с конкретни идеи и действия за бъдещо развитие. Инициативата за военна мобилност на ЕС цели да осигури бързото придвижване на военни подразделения и техника в мирно време и по време на кризи и конфликти. Тя се изпълнява под егидата на Европейската агенция за отбрана и използва механизма за свързване на Европа чрез целенасочени инвестиции в транспортна инфраструктура.

Запрянов разясни, че 1,69 милиарда евро е финансирането на проекти за транспортна инфраструктура с двойно предназначение, като ЕС осигурява до 50% от финансирането, а за държавите от кохезионната политика на ЕС - до 85%.

Подписаният меморандум между България, Гърция и Румъния не е международен договор съгласно Виенската конвенция, а представлява правно необвързващ документ, който изразява готовността на трите държави да работят за създаването на хармонизиран коридор за военна мобилност. Запрянов подчерта, че модернизацията на националната инфраструктура ще доведе и до икономически ползи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    21
    Запознат
    Сърбия ще я добавят скоро, след като подаде молба за членство в нато и нарита руските боклуци ...
  • 0
    20
    Редно Е
    Да добавят,Сърбия,Унгария,Хърватия.
  • -1
    19
    Ф16
    Вие хохълите сте ебати идиотите,все още вярвате ,че нацистка УСрайна ще победи а Ко уя ми държахте 3та година....хем ви бият хем ви е хубаво...мазохист и.Аз съм за войната да продължава....ще ви избият един път завинаги и няма да пречите на свободния свят....и КУР за Зеленски!
  • 2
    18
    Ф16
    Трайте ве,крепостни боклуци.Аве хохъли ако УСрайна ни нападне в коя армия ще се запишете,ти ясно ,че сте бандеронацисти....ама ай ми отговорете на роя въпрос...ако УСрайна ни нападне ще трепете ли собствения си народ в името на тиранина Куролап Зеленски ???
  • -4
    17
    До 13
    Не,гей бесарабски,за киевското джудже говорим!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари