Румънец опита да пренесе злато за 90 000 лева през България

0
Стюард се опита да пренесе контрабандно над 680 грама златни бижута
Стюард се опита да пренесе контрабандно над 680 грама златни бижута Снимка: Асен Игнатов / Архив

Стюард се опита да пренесе контрабандно над 680 грама златни бижута

Златни бижута на стойност близо 90 000 лева бяха заловени при рутинна проверка на митническия пункт "Капитан Андреево". Инцидентът се случи на 5 октомври 2024 година, когато митническите служители откриха недекларирани златни изделия в автобус, пътуващ от Турция за Румъния.

Превозното средство, управлявано от турски гражданин, е било с румънска регистрация и е превозвало общо 11 души - шофьор, стюард и 9 пътници. При пристигането си на митническия пункт, всички пътуващи са декларирали, че не пренасят стоки, подлежащи на забрани и ограничения при внос.

Въпреки това, щателната проверка, извършена от митническите служители, разкри скрити пакети под шофьорската седалка. Тези пакети, облепени с тиксо, съдържаха разнообразни златни изделия - пръстени, медальони, гривни, синджири и обеци.

Експертна оценка, извършена от вещо лице, установи, че откритите бижута са изработени от 14-каратово злато. Общото тегло на иззетите изделия е 688,21 грама, а стойността им се оценява на 89 467 лева.

По време на разследването стана ясно, че собственик на контрабандните златни изделия е стюардът на автобуса - румънски гражданин. Той е признал, че е закупил бижутата в Турция с намерението да ги пренесе в Румъния.

В резултат на инцидента е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура - Хасково. На нарушителя е повдигнато обвинение по член 242, алинея 1 от Наказателния кодекс. Като мярка за неотклонение му е наложена парична гаранция в размер на 3000 лева.

Този случай подчертава важността на бдителността и професионализма на митническите служители в борбата срещу контрабандата и защитата на икономическите интереси на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари