Росица Матева: Хиляди членове на СИК са подменени в последния момент

0
Говорителят на ЦИК разясни правилата за валидно гласуване
Говорителят на ЦИК разясни правилата за валидно гласуване

Подадени са множество жалби за подмяна на членове без тяхно съгласие

ЦИК алармира за масови промени в съставите на секционните комисии.

Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира безпрецедентен брой промени в съставите на секционните избирателни комисии (СИК) преди предстоящите избори. Говорителят на ЦИК Росица Матева разкри, че става въпрос за "хиляди подменени" членове.

Проблеми с обучението на членовете

"За това Централната избирателна комисия в няколко доклада препоръча на законодателя хората да не се назначават толкова рано", заяви в ефира на NOVA Матева. Според нея оптималният срок за назначаване е между 10 и 14 дни преди изборния ден, вместо настоящите 25 дни.

Указания за валидно гласуване

Говорителят на ЦИК представи важни разяснения относно процеса на гласуване. При допусната грешка в хартиената бюлетина, избирателят има право на втора бланка. "При хартиената бюлетина гласуващият най-напред трябва да отбележи вота си в квадратчето в лявата страна и едва тогава да гласува с преференция, ако желае", поясни Матева.

Срокове за обявяване на резултатите

Според информацията, предоставена от ЦИК, окончателните резултати от изборите ще бъдат обявени в рамките на 4 дни, а поименният състав на парламента ще стане известен до 7 дни след вота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари