Росен Карадимов: Борбата с "мъртвите души" в изборите изисква законови промени

1
Министерството на иновациите и растежа работи за повишаване на доверието в изборния процес
Министерството на иновациите и растежа работи за повишаване на доверието в изборния процес Снимка: БГНЕС

Министерството на иновациите и растежа работи за повишаване на доверието в изборния процес

Министърът на иновациите и растежа доцент Росен Карадимов заяви, че са необходими сериозни законодателни промени за справяне с проблема с така наречените "мъртви души" в изборния процес. Той направи това изявление пред журналисти във Велико Търново, като подчерта, че няма достатъчно време за въвеждане на такива промени преди предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

Карадимов обясни, че проблемът не е свързан с аномалии в предстоящия вот, а с дългогодишна практика. До 2012 година не е съществувала нормативна регулация за регистрацията на един адрес, което е довело до натрупване на множество регистрации на едно и също място.

"В годините има заварени ситуации, при които определени лица се настаняват и регистрират в една единствена законна постройка. С годините се раждат деца и те се регистрират на същия адрес. Затова в годините се получават аномалии като тази на един адрес да се водят 1500 души. Няма процедура, по която те да бъдат административно дерегистрирани", поясни министър Карадимов.

Той подчерта, че отговорността на министерствата при подготовката на изборите се ограничава до техническата организация на процеса. Въпреки това, министър Карадимов увери, че ще бъдат положени всички усилия, за да се гарантира честността и прозрачността на изборите.

"Взети са решения машинният вот да е много по-защитен, като изборът на устройства за гласуване ще е публичен. Прозрачен ще е и процесът по пломбиране на машините. Въведени са и нови изисквания за хартията, която вече е одобрена от БНБ", добави Росен Карадимов.

По време на визитата си във Велико Търново, министърът организира среща с областните управители на Велико Търново, Габрово, Силистра, Русе и Разград. На тази среща бе обсъдена организацията на предстоящия изборен процес и мерките за осигуряване на неговата прозрачност и ефективност.

Министър Карадимов подчерта необходимостта от дългосрочни решения за справяне с проблема с "мъртвите души" в избирателните списъци. Той посочи, че това ще изисква задълбочен анализ и внимателно обмислени законодателни промени, които да адресират натрупаните през годините проблеми с регистрацията на избирателите.

Въпреки че няма да има време за въвеждане на такива промени преди предстоящите избори, министърът изрази увереност, че взетите технически мерки ще допринесат за повишаване на доверието в изборния процес. Той призова всички участници в изборите - от политическите партии до избирателите - да проявят гражданска отговорност и да съдействат за провеждането на честни и прозрачни избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари