Родителите вече могат да кандидатстват за еднократна помощ за ученик

0
Помощта от 300 лева е за ученици от първи до четвърти и осми клас
Помощта от 300 лева е за ученици от първи до четвърти и осми клас

Помощта от 300 лева е за ученици от първи до четвърти и осми клас

От Министерството на труда и социалната политика съобщават, че родителите на ученици от първи до четвърти и осми клас вече имат възможността да подават документи за еднократна помощ в размер на 300 лева, която има за цел да покрие част от разходите в началото на учебната година.

Помощта е достъпна за всички семейства, независимо от доходите

Еднократната помощ се предоставя на всички семейства, без значение от техните доходи. Министерството уточнява, че родителите на ученици в първи и осми клас, които искат да получат помощта преди началото на учебната година, трябва да представят удостоверение, че децата им са записани в училище. Причината за това е, че данните в информационната система на Министерството на образованието и науката са актуални едва в началото на октомври.

За учениците във втори, трети и четвърти клас, проверката може да бъде извършена служебно, тъй като по закон учениците, завършили предходния клас, продължават автоматично обучението си в по-горен клас.

Как се изплаща помощта

От Министерството на труда и социалната политика допълват, че помощта се изплаща на два пъти по 150 лева – в началото на първия и втория срок, при условие че детето продължи обучението си. За второто плащане не е необходимо ново заявление, тъй като проверката дали детето продължава да учи се извършва служебно. Освен на родител, помощта се предоставя и на настойник или попечител, както и на семейства на близки, роднини и приемни семейства за настанените при тях деца.

Процедура за подаване на заявления

Заявленията-декларации за еднократната помощ трябва да бъдат подадени най-късно до 15 октомври в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес на правоимащите. Те могат да бъдат подадени лично, чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път с квалифициран електронен подпис или чрез електронната административна услуга на Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление.

Условия за възстановяване на помощта

Помощта се възстановява от получателите, ако детето не постъпи в училище или не продължи обучението си, включително и през втория срок, освен ако това е поради здравословно състояние. Тя се възстановява и когато в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия от пет учебни часа без уважителна причина.

Президентската инициатива „Подкрепи една мечта“

На традиционния абитуриентски бал за младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен тип, президентът Румен Радев обяви, че инициативата „Подкрепи една мечта“ е успяла да събере повече от 87 хиляди лева. Средствата ще бъдат използвани за стипендии за младежите, които започват висше образование през есента. Набирането на средства продължава, за да се осигури подкрепа за бъдещите студенти.

Възможности за семействата

Еднократната помощ от 300 лева предоставя значителна подкрепа за семействата в началото на учебната година. Министерството на труда и социалната политика продължава да работи в посока на облекчаване на финансовите тежести за родителите и настойниците, осигурявайки необходимите ресурси за успешното обучение на децата в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари