РИОСВ - Русе състави нов акт на "Линамар"

1
На 2 октомври е имало 33 сигнала за миризма на бакелит
На 2 октомври е имало 33 сигнала за миризма на бакелит Снимка: Dunavmost

На 2 октомври е имало 33 сигнала за миризма на бакелит

Експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Русе съставиха акт за административно нарушение на "Линамар Лайт Металс Русе" ЕООД, заради разпространение на миризми извън производствената площадка. Нарушението е установено в началото на октомври 2024 година. Актът е предявен писмено на оператора в присъствието на свидетели, включително служител на екоинспекцията и трима граждани, подали сигнали за проблема.

На 2 октомври, екип на РИОСВ, воден от заповед на директора Дауд Ибрям, извърши обход в Източна промишлена зона на Русе. Около 19:40 часа експертите потвърдиха наличието на специфичната за дейността на компанията миризма в района на бензиностанция "Европа", разположена на булевард "България". Миризмата беше усетена и на улица "Никола Петков", в квартал "Здравец - Север", около 20:00 часа.

Между 20:00 и 23:29 часа същата вечер, в РИОСВ постъпиха общо 33 сигнала от жители на Русе, които съобщиха за органолептично усещане на миризма, напомняща на „изгорял бакелит“. Гражданите, предимно от кварталите "Възраждане", "Здравец" и централната част на града, свързват миризмата с дейността на "Линамар Лайт Металс Русе" ЕООД.

Метеорологичните данни от автоматичната измервателна станция "Възраждане" показват, че в периода между 20:00 и 22:00 часа вятърът е бил с посока югоизток, а към 23:00 часа се е променил на североизток, със скорост между 0,25 и 0,39 метра в секунда. Данни от мониторинговата система на компанията показаха високи стойности на о-крезол и нафтален, които са част от състава на миризмата на „изгорял бакелит“.

Това е втори подобен случай за компанията през годината – през април 2024 г. също беше съставен акт за нарушение, който в момента е обжалван пред съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Случайно да се сетите
    че наближават избори и Дауд Ибрям, възстановен на поста с активното съдействие на ГЕРБ и ДПС Ново начало, реално трупа точки за мафията?! Част от същата тази мафия е и въпросната компания за метали, която ни трови! Осъзнайте се, иначе филмът ще се повтаря отново и отново, ама може и да няма зрители вече...
  • 9
    6
    Мнение
    Има производства в Русе които трябва да са на денонощен контрол,проверки и вземане на проби.Как я мислите да я карате от 08:30 до 17:30 работно време,как? Къде са Ви силите,средствата,специалистите? Като хванете посоката от Сливо Поле към Русе по Липник че до западна промишлена зона.Материал за работа на РИООСВ има денонощно.
  • 7
    5
    Пунта Мара
    Какво стана със стария Акт - платиха ли го?
  • 6
    4
    Към РИООСВ
    КОГА ЩЕ ИМА ВНЕЗАПНИ ПРОВЕРКИ В РАЙОНА НА УЛ.СРЕБЪРНА И ЧИПРОВЦИ В ПОСОКА "ЖУРЕЛАТА"? ПОКРАЙ ОГРАДАТА НА ЗАВОДА В ООРЕДЕЛЕНИ ЧАСОВЕ НА ДЕНОНОЩИЕТО МИРИШЕ НА ВТВЪРДИТЕЛ ЗА ЕПОКСИДНИ СМОЛИ,НЯКОГА ПРОИЗВЕЖДАНИ В ГАВРИЛ ГЕНОВ.МИРИЗМАТА/ИЗПАРЕНИЯТА/ Е ЗАДУШЛИВА,СЛАДНИКАВА И ПАРЕЩА,НЯКОЙ ПЪТ.КОЛКО ПЪТИ ВЕЧЕ СТАНА ДОКОГА?
  • 8
    3
    Гражданин на Русе
    Всяка вечер след като се стъмни започва изпускането на такава отвратителна смрад , че не се стои навън и винаги задушливата миризма се усеща през тъмните часове , защо ли ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари