РИОСВ - Русе състави два акта на „Линамар"

0
Месечен доклад разкрива нарушения на екологичното законодателство в Русе
Месечен доклад разкрива нарушения на екологичното законодателство в Русе Снимка: Dunavmost

Месечен доклад разкрива нарушения на екологичното законодателство в Русе

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе публикува месечния си доклад за септември, разкривайки серия от нарушения на екологичното законодателство в региона. Докладът подчертава усилията на инспекцията за поддържане на екологичните стандарти и налагане на санкции на нарушителите.

Установени нарушения и съставени актове

През септември експертите на РИОСВ - Русе са съставили общо пет акта за установяване на административни нарушения. Три от тях са свързани със Закона за управление на отпадъците:

  1. Два акта са съставени на „КЛМ ЕКО" ЕООД за:
    • Неводене на отчетност в Националната информационна система за отпадъци (НИСО)
    • Липса на отговорно лице - организатор на безопасното управление на отпадъците
  2. Един акт е съставен на „Палет сървиз" ООД за:
    • Неводене на отчетни книги за събиране и съхранение на отпадъци в НИСО

Останалите два акта са съставени на „Линамар Лайт Металс Русе" ЕООД за:

  1. Неизпълнение на предписание за представяне на план-график с конкретни мерки за предотвратяване разпространението на миризми извън производствената площадка на завода
  2. Установено нерегламентирано заустване на поток отпадъчни води в канализационната система на град Русе, което не е включено в действащото комплексно разрешително на дружеството

Наложени санкции и събрани суми

Директорът на РИОСВ - Русе е издал четири наказателни постановления през септември, налагайки глоби или имуществени санкции на юридически и физически лица в общ размер на 8000 лева.

Общата сума, събрана от РИОСВ - Русе, включва:

  • 9000 лева от наложени глоби и имуществени санкции
  • 6232,93 лева от еднократни и текущи санкции (по чл. 69 от Закона за опазване на околната среда)
  • 3500 лева по сключени споразумения по чл. 58г от Закона за административните нарушения и наказания

Обобщение на контролната дейност

През септември РИОСВ - Русе е извършила общо 129 проверки на 108 обекта в контролираната територия:

  • 88 планови проверки
  • 44 извънредни проверки

В рамките на осъществения контрол са дадени 69 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия с екологичното законодателство.

Пълният текст на месечната справка за контролната дейност през септември е публикувана на интернет страницата на РИОСВ - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Линамар
    И Линамар си го прехвърли в другия крачол.
  • 6
    2
    Гост
    С колко мислиш, че са ги глобили? Цифрата ще изглежда голяма за обикновеният човек, но за фирма от техният калибър си е направо смешна. Да речем, че ги опарят с 10 бона, примерно. За колко време мислиш, че ще ги изкарат? Леят по отливка на минута, 60 на час, при три смени, като махнеш почивките, са близо 1300 отливки на денонощие. И по 100 лв да ги продават, пак са си 130 000 лв приход само за едно денонощие. Та, 10 бона глоба (примерно), я избиват за два часа леене. За да има ефект от глобите, трябва да се равняват на поне едномесечен приход, че дори и повече.
  • 8
    1
    Демонстрираме работа
    Никъде не пише конкретно колко са глобили Линамар, но като гледам отдолу сумите си ми мирише на легална корупция. "Установено нерегламентирано заустване на поток отпадъчни води в канализационната система на град Русе, което не е включено в действащото комплексно разрешително на дружеството" Това трябва да е стандартна практика на всички мръсни химически предприятия, защото и Оргахим ги хванаха да го правят
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари