Рим обмисля въвеждане на такса за фонтана "Ди Треви"

0
Символичната цена е за контрол на туристическия наплив
Символичната цена е за контрол на туристическия наплив

Символичната цена е за контрол на туристическия наплив

Рим обмисля въвеждането на входна такса за достъп до фонтана "Ди Треви", една от най-емблематичните забележителности в италианската столица. Основната цел на тази мярка е да се ограничи броят на туристите, посещаващи фонтана, като по този начин се намали натоварването върху мястото и се овладее проблемът със свръхтуризма, който засяга редица европейски градове.

Фонтанът "Ди Треви" от 18-ти век е едно от задължителните места за посещение в Рим, а огромните тълпи, събиращи се около него, са обичайна гледка. Туристите често спират, за да се снимат пред водния шедьовър или да хвърлят монети във водата с надеждата за завръщане във Вечния град и сбъдване на желанията им.

Градските власти планират да въведат билетна система за достъп до фонтана, като туристите ще трябва да платят символична сума от едно евро, докато жителите на Рим ще могат да посещават мястото безплатно. Въпреки че мярката предизвиква противоречиви реакции, общината подчертава, че целта не е да се печелят пари, а да се ограничи броят на посетителите и да се опази уникалното историческо наследство.

Според Сам Муньос, турист от Испания, не е необходимо да се въвежда такса: "Мястото е красиво точно заради хората, които идват тук. Не мисля, че това е добра идея." Въпреки това, много жители на града подкрепят мярката. Даниела, жителка на Рим, споделя: "Фонтанът е част от нашето наследство и трябва да бъде защитен. Площадът е малък и е необходимо да се наложат ограничения."

Билетната система ще включва предварителни резервации с фиксирани часове за достъп и ограничен брой хора, които ще могат да се доближат до стъпалата на фонтана. Тази нова мярка следва примера на градове като Венеция и Барселона, които вече въведоха такси за посетителите през тази година, въпреки че подобни стъпки предизвикаха протести в тези градове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари