Рибен фест събра майстори на дунавската кулинария в Бръшлен

4

Истинска атракция стана традиционната риба на чеверме

За седма поредна година, село Бръшлен в община Сливо поле стана сцена на "Рибен фест" - събитие, което събира кулинарни майстори и любители на традиционната кухня, с основен акцент върху дунавската риба и автентичната ракия. Фестивалът се утвърждава като една от най-важните кулинарни традиции в региона, привличайки не само местни жители, но и гости от различни краища на страната.

Риба на чеверме и дунавска кулинария

Кулинарната програма на фестивала отново предложи богатство от ястия, като истинска атракция стана традиционната риба на чеверме. Майстори на този рядко срещан в страната метод на приготвяне на риба са семействата на Венелин Николов и Богдан Димов, съобщи БНР. С техните умения и опит те превърнаха дунавската риба в истинско кулинарно изкушение.

Организаторите на "Рибен фест" се погрижиха и за гостите, като приготвиха специална рибена чорба, следвайки всички правила на дунавската кулинария. Основният кулинарен майстор Емил Николов, който от първото издание на фестивала досега се грижи за рибената чорба, тази година приготви три казана по 50 литра. Това се равнява на над 2000 порции от ароматния бульон, направен със сом, бяла риба, шаран, толстолоб и мряна. Всяка една от тези риби допринесе за неповторимия вкус на чорбата, която беше истински хит сред гостите.

Конкурс за най-добра домашна ракия

Втората част на събитието бе посветена на конкурса за домашна ракия - традиция, която предизвиква сериозни страсти и конкуренция. Изискванията към участниците са високи, а журито - безпощадно. Един от специалистите в тази област е инженерът енергетик Никола Христов, който е признат майстор на домашната ракия и член на журито от миналата година. Той и останалите съдии имаха трудната задача да определят най-добрата ракия в конкурса, където всяка бутилка беше оценена по аромат, вкус и качество.

Състезанията завладяха публиката

Една от най-емоционалните части на фестивала бе надпреварата за най-бързо чистене на риба. Там конкуренцията беше на високо ниво, а участниците демонстрираха сръчност и скорост, които оставиха публиката в захлас.

Сред победителите на тазгодишното издание на "Рибен фест" се откроиха Емил Исмаилов с приготвената от него рибена чорба, Борислав Йорданов с впечатляващия му шаран на скара, най-сръчната участничка Таня Иванова и Симеон Велев, който донесе най-добрата ракия на събитието. Всички те доказаха, че в Бръшлен кулинарното майсторство и гостоприемството вървят ръка за ръка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    2
    русе
    Много бих желал да посетя този фестивал, но рекламирането на такива невероятни събития не е като на рекламата на дамски превръзки, кремове за вагинална сухота и лакове против гъбички по ноктите. Жалко....
  • 11
    1
    Стефан
    Кога най-накрая ще се научите,че се пише "фестивал", а не да поамериканчвате българския език с "фест". Ако имахме у нас френския закон за езика глобата ви ще бъде сериозна.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари