"Режете си телата": Социален работник получи заплахи след като пое случая с децата на Габриела Славова

0
Спомням си и още абсурдни писания като: "Шшт, тихо, внимание, изроди, бъдете будни." Този, който ги е писал, не е психически здрав, казва специалистът
Спомням си и още абсурдни писания като: "Шшт, тихо, внимание, изроди, бъдете будни." Този, който ги е писал, не е психически здрав, казва специалистът Снимка: БНТ

Спомням си и още абсурдни писания като: "Шшт, тихо, внимание, изроди, бъдете будни." Този, който ги е писал, не е психически здрав, казва специалистът

Мориел Георгиева е първият социален работник, на когото са разпределени сигналите за двете деца на Габриела Славова, обвинена за убийството на съпруга си Пейо Пеев, пише 24 часа.

- Г-жо Георгиева, какво установихте за състоянието на двете деца?

- Първото сезиране на отдела за закрила на детето беше на 23 януари 2024 г. То дойде от Агенция "Социално подпомагане", където са получени данни за извършено престъпление спрямо баща на две деца. Тоест имахме случай на засягане на сигурността и интересите на малчуганите. На мен като социален работник беше разпределена работата по казуса. Според процедурата срокът за обработка на сигнал е до десет календарни дни. И ако се установи рискова ситуация, се "отваря" работата по случая. Това става по два текста от Закона за закрила на детето. Тоест имахме два варианта - съдействие в семейна среда или извеждане от рожденото семейство и настаняване в подходяща среда. При случая на двете деца на Габриела Славова мярката за закрила бе предприета при условията на спешност. Бащата Пейо Пеев имаше роднини, при които настанихме децата. (При родителите на Пейо Пеев - б.р.) Съгласно закона първата възможност е при роднини и близки, а ако няма такива - приемен родител или социална услуга от резидентен тип. Всъщност сезирането на Агенция "Социално подпомагане" е помогнало на близките на убития Пейо Пеев да намерят контакт с компетентния отдел "Закрила на детето". При проверката се установи, че децата са в ситуация на убит родител с данни за домашно насилие спрямо него и майка (Габриела Славова - б.р.) и баба по майчина линия (Красимира Трифонова - б.р), задържани от органите на реда. И двете обвиняеми за престъплението. Установихме, че "годни" да станат настойници на децата са бабата и дядото по бащина линия.

- Как установихте за "годни" родителите на Пейо Пеев?

- Екип от социални работници, сред които и аз, посетихме дома на родителите му, където са били настанени децата. Не сме присъствали на самото предаване на малчуганите, което е станало на 18-19 януари, доколкото бяхме информирани. След посещения в дома на Пееви констатирахме, че те са отглеждани в много добри условия с всичко необходимо. Разговаряхме с бабата и дядото. Беше извършено наблюдение над двете деца. Според процедурата трябва да има беседа със семействата и от двете страни. Групата, в която бях аз, проведе срещи с Пееви, тъй като отговаряме за тях по т.нар. териториална компетентност. Роднините на майката са обслужвани от друга дирекция. Лично аз отказах да работя с тях по правни съображения, не беше налице териториалната компетентност. Един от проблемите, които срещнахме в хода на проверката, бяха предоставени неверни данни от лица с цел заблуда и получаване на информация къде са децата в момента.

- Кой се опита да ви заблуди?

- Хора от страната на майката.

- Какво установихте за новата среда, в която са настанени децата?

- Семейна обич, топлина, подкрепа, подслон, храна, сигурност, родителски надзор, хигиена и здравна грижа. За състоянието на децата ще бъда обрана, защото мога да ги поставя в риск. Това, което заварихме като ситуация, е, че бабата и дядото от страна на бащата са се погрижили адекватно и за психичното им здраве. Братчетата бяха утешавани и видимо спокойни. По-късно започнаха да посещават и психолог. В хода на работата стана ясно и че има данни за пренебрегване на децата от страна майката, докато са били отглеждани от нея.

- Какво означава данни за пренебрегване?

- Пренебрегване е налице, когато родителят има възможност да обезпечи потребностите на детето, но не го прави. Има различни видове - на базисни потребности, емоционални или здравни. Например за пренебрегване на здравните се приема и липсата на задължителните имунизации. На емоционалните се случва, когато родителят използва детето като ресурс за задоволяване на личните си емоционални потребности. При подобна ситуация той очаква от децата си да му засвидетелстват любов, да му дават утеха и сигурност. Често парадира със загриженост, която е проява на собственическо чувство - "не мога без него", или "то е смисълът на животът ми", "то е моето слънце" и т.н.

Обикновено се случва на хора с незадоволени емоционални потребности в собственото им детство, чиято психична възраст не отговаря на действителната им. Но и при хора, неосъзнаващи личните си потребности и тези на другите. Тогава се случва и обръщане на ролите, наречено парентификация. При нея детето поема функцията на родителя в семейството. Последствията за него са изключително утежняващи. То се научава да носи отговорност за емоционалните състояния на другите, да чувства вина, срам, страх от провал и загуба или страдание на околните, разбирайки го като неуспех в изпълнение на "дълга си" да се погрижи. Ако родителят е бил непредсказуем, детето може да бъде бдително, силно недоверчиво и амбивалентно. В случая с Габриела Славова в предходен период са ѝ предоставени социални услуги. Въпреки това се стига дотук. Имаме и системно оставяне без родителски надзор при опасни обстоятелства за децата.

- Габриела демонстрираше изключителна загриженост към децата си пред съда, но как така вие открихте данни за пренебрегване?

- Често родителите демонстрират загриженост към децата си като към предмети. Детето съществува като ресурс за задоволяване на незадоволените им потребности. Това се случва при личности, които имат несъответствие между психична възраст и действителната. При подобни казуси е задължително всички засегнати да се насочат към социални услуги - психологическа подкрепа, обследване на казуса, оценка на родителския капацитет, форми на арттерапия и т.н. В случая всички лица бяха насочени към подходящи за тях услуги.

- Пред съда Габриела каза, че здравословното състояние на децата не е добро. Така ли е?

- Спазвам Закона за закрила на детето и не мога да дам сведения. Мога само да кажа, че това са лъжи за заблуждаване на институциите. Не съм наблюдавала симптоми, сходни на заболявания, а съм човек с опит в работата с деца, включително и със специални потребности. Не сме имали и подобна официална информация. Ако Габриела Пеева е имала данни, които не са били известни на медицинските лица, отговарящи за синовете ѝ, е била длъжна да ги съобщи и да предостави документация. В хода на работата до 18 март такива документи не са постъпвали. Това може да означава две неща - потвърждават се данните за неглижиране на децата от майката или тя си измисля с цел по-лека присъда.

- Колко често посещавахте децата в дома на родителите на Пейо?

- Когато говорим за социалните работници, там всичко се случва по договорка със семейството. Съобразяваме се на първо място с техните потребности, след това с графика на доставчиците на социални услуги и с всички останали процедурни действия. Синхронизирахме процеса и вършехме работата си съвестно. Може би затова започнаха заплахите.

- Какви заплахи?

- Преди проверката никой не ни е заплашвал. Започнаха след 29 януари. Ден по-късно, на 30 януари, при Габриела Пеева пристига екип от социални работници, които са работили по случая с децата ѝ. Тя се обръща към тях с думите: "Един ден ще съжалявате за това". Има го и в протоколите. На 1 февруари колежка ми показа плик, който е намерила в пощенската кутия на дирекцията. Вътре имаше няколко листа. Сред тях бяха стари документи, които не са издавани от нас, както и лични данни на друго лице, но и битови бележки за покупки. Освен тези неща вътре бяха и послания, написани ръкописно със силен натиск: "Върнете! Live уродите - баба", "Закрила на децата = на WC", "Ножовете, винкела? Режете си телата", "Убийците тук Бургас". Фигурираше името ми, на два пъти споменаваха и бащиното ми име. Спомням си и още абсурдни писания като: "Шшт, тихо, внимание, изроди, бъдете будни." Този, който ги е писал, не е психически здрав.

- Бяха ли подписани заплахите?

- Не, но ги предадохме на следствените служби, защото са притеснителни. Фигурираше бащиното ми име. Тогава имаше изискване от съда да бъде потвърдена мярката на Габриела Славова от страна на Софийския градски съд. Бяха ми изпратени документите, с които ме информираха на кои дати обвиняемите са били запознати с първата част от документацията по случаите за закрила на двете деца. В тях фигурират моите три имена като социален работник, водещ случаите. Няколко дни по-късно в агенцията получихме писмото. Затова се притеснявам за живота си. Съмненията ми кой стои зад тях идват и от факта, че майката на Пейо Пеев - Иванка, сподели преди дни в ефира на Би Ти Ви, че "заподозрените продължават да ни атакуват". Жената отбеляза, че едно от децата е дошло при тях с мелатонин и се опитало да си го впръсква в гърлото.

- Смятате ли, че човекът, който ги е изпратил, може да ви навреди?

- Това са личности, които съзнават действията си, но не са способни да изпитват чувство на вина. Характерно за жените насилници е непредсказуемостта в действията им. При тях насилието започва с психически тормоз и методи за психоатака. Страхувам се за живота си и сигурността си. Сезирала съм компетентните органи. Бележките със заплахи са запечатани от следствените органи. През тези месеци атаките бяха и чрез месинджър съобщения, в които се твърди, че съм следена. След последното заседание получих обаждане от мъж, който искаше информация за моята професионална заетост. Каза, че знае, че имам музикално образование. Тоест запознат е с миналото ми. Попитах го откъде ме познава, но той отвърна, че преди е работил с "човека, когото търси". Представи се като "Росен Петров", но такъв никога не съм срещала. Накрая затвори. По-късно получих настойчиво още редица обаждания от същия номер. Не вдигнах. Това е тормоз, въпреки че смених работното място.

- Ако сте сменили работното място и нямате общо със случая, защо предполагате, че тези хора стоят зад тормоза?

- Предполагам, че това е опит за сплашване, защото преди две седмици съдействах на органите с необходимите данни за превенция на рисковете за децата, след което бях призована като свидетел по наказателното дело.

- Ако Габриела бъде призната за невинна, има ли вероятност децата да ѝ бъдат върнати? Каква е процедурата?

- От ключово значение е психическият статус на майката, независимо дали ще се докаже съпричастността към деянието. От значение е констатацията на специалистите относно симптоматика на тежко личностно разстройство, при което имаме трудност за саморегулация и управление на емоциите, склонност към психическо и физическо насилие, склонност към социална желателност. Видно е, че при Габриела е налице вменяемост. Що се отнася до по-малкото дете, налице е негов биологичен баща, който се е интересувал от него още преди раждането му, но е бил възпрепятстван. Сега участва в грижите му. Процедурата ще изисква специалистите по психично здраве да работят с другия родител (майката - бел. ред.) колкото време е необходимо до възстановяване на някакви лични отношения с децата ѝ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари