Рекордно ниво на нитрати! Зелената салата да се кисне във вода и оцет

0
Тази пролет в зеленчуците за салатата се установяват рекордни нива на нитрати
Тази пролет в зеленчуците за салатата се установяват рекордни нива на нитрати

Тази пролет в зеленчуците за салатата се установяват рекордни нива на нитрати

"Процентът на пробите с нитрати се движи през годините. Тази година е от най-високите - мисля, че бяха 12 от 16, което е повишение. Може би се дължи на модата за торене с оборска тор, за която не се изчаква компостиране. Това е стандартно една от причините за повишение на нитратите в зеленчуците. Много често торенето с оборска тор внася микробиологични замърсявания в зеленчуците и точно затова те трябва да се мият много хубаво", обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред Nova News.

Затова зелената салата да се кисне във вода поне 20 минути преди консумация, като в нея е препоръчително да се сложи и лимонов сок или оцет - срещу бактериите, препоръча той.

Друго важно правило е да не се дават листни зеленчуци на деца до 2 години.

Д-р Иванов обясни, че няма голям внос на агнешко от чужбина. "Не винаги високата цена е гаранция за качество. Имаме тенденция скъпи продукти да не отговарят на качеството, за което българските граждани дават пари", обясни експертът по качество на храните Андрей Велчев.

Той припомни, че яйцата трябва да се продават в хладилник, както и че трайността на зелените салати е доста кратка. Двамата обърнаха внимание още, че салатите, които не могат да се продадат на щанда, често се правят на готови салати, затова качеството им е по-скоро ниско.

Марулите са салата, която трябва да се мие много старателно, тъй като по тях често има остатъци от кучешка урина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Димитрова
    Имаше период преди 20 години (преди ерата на Бойко и ГЕРБ), когато редовно се правеха проверки по пазари и тържища за нитрати, имаше и полеви тестове, и дори купувачите можеха да изискват от продавачите сертификати и да си напраавят сами тест преди да купят маруля или краставица, а сега няма нищо. Само изказвания на някой и друг престрашил се специалист, който да ни напомни за жестоката истина. ГЕРБ аджийските фирмички и земеделски производители са оставени напълно безконтролно да ни тровят, а вносът е също така масово безконтролен на продукти опасни с ниско качество. Да живее ГЕРБ! Продължавайте да гласувате за тях и тоя път не 25 процента, ами поне 30 да са та да свърши веднъж завинаги тая пропаднала държава и да понесе и ГЕРБаджийската мафия е пропастта завинаги!
  • 3
    2
    Бивш
    Най редовно минаваха ,когато гръмна Чернобилската АЕЦ !
  • 7
    1
    Не видях от БАБХ
    Не видях от БАБХ нито един път проверяващи на тържището в "Плодекс",нито по пазарите,сергии и магазини.През гнилият социализъм всеки ден през ден минаваха.Документи,производители,проби.Знаехме как е ,горе долу,а сега? За една нощ,домат червен става? По кои науки?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари