Рекордни температури на морската вода в Черно море

1
Температурата на места надминава 30 градуса по Целзий
Температурата на места надминава 30 градуса по Целзий

Температурата на места надминава 30 градуса по Целзий

Лятото на 2024 година ще остане в историята като едно от най-горещите, които помним. След три месеца на изключителна жега, температурите на водите в Черно море достигнаха стойности, значително надминаващи климатичната норма. Водата край българското крайбрежие е с 4-5 градуса по-топла от обичайното за този период на годината, като на места температурата достига до 28-30 градуса по Целзий, съобщи Meteo Balkans.

Горещо море, горещи опасности

Тези високи температури обаче не са само любопитен феномен за туристите по нашето Черноморие. Те са и предпоставка за потенциално опасни метеорологични явления. Синоптиците алармират за образуване на област от ниско налягане в източната част на Черно море – тревожен знак, който може да доведе до формиране на субтропични бури. Въпреки че вероятността за подобно явление все още е малка, експертите не изключват възможността за буря, която би могла да засегне България през следващите няколко дни.

Източната част на Черно море вече е зона на повишено внимание, като синоптиците следят внимателно развитието на обстановката. Ако прогнозите се сбъднат, това може да бъде първата субтропична буря в историята на Черно море. Подобен сценарий би представлявал сериозна заплаха за региона, като най-силно засегнати биха били южното ни крайбрежие и части от Турция.

Опасен прецедент

Пример за това какви могат да бъдат последствията от подобни природни явления е бурята Даниел, която миналата година се формира над Йонийско море – на около 1000-1200 километра от нашето Черноморие. Този субтропичен циклон нанесе сериозни щети в Централна Гърция и удари Северна Африка, оставяйки след себе си разрушения. Високите температури на водата в Черно море създават условия за подобен сценарий и в нашия регион.

През годините са докладвани няколко случая на бури със субтропически характеристики в Средиземноморието, а учените предупреждават, че климатичните промени могат да доведат до по-чести подобни явления и в Черно море.

Рекордни температури и в Средиземно море

Не само Черно море регистрира необичайно високи температури през август 2024 година. Средиземно море също отбеляза рекордни стойности на морската повърхност. На 10 август 2024 година бе регистрирана средна температура от 28,15 градуса по Целзий, която впоследствие беше подобрена още четири пъти, достигайки до 28,52 градуса на 15 август. Това е с цели 2,5 градуса над средните стойности за периода 1991-2020 година.

Тези рекордни температури не са просто статистика – те са сигнал за сериозни промени в климата, които засягат морските екосистеми и метеорологичните условия в целия регион. Повишените температури на морската вода водят до по-интензивно изпарение, което от своя страна може да причини екстремни валежи и бури.

Субтропична буря над Черно море

Макар че вероятността за формиране на субтропична буря над Черно море все още остава малка, високите температури на водата са ясен знак за климатичните промени, които настъпват в региона. Туристите и местните жители трябва да бъдат подготвени за възможни промени в метеорологичната обстановка, докато синоптиците продължават да следят развитието на ситуацията.

Изпращаме август с високи температури не само във въздуха, но и във водите на Черно море. Докато мнозина ще си спомнят това лято с наслада от топлото море, синоптиците ще продължат да анализират какво ни готви бъдещето – и дали тези горещи води няма да донесат нови и по-сериозни предизвикателства в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Заради скапаните руски отрепки
    Които бомбардират всеки ден Украйна с касетъчни фосфорни бомби е тая гнусна жега. Забранени оръжия, които отделят много топлина при експлозия. Дано и на Московчаните скоро им стане топло, като изгрее второ слънце над тях
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари