Рекордни горещини в Русия: Москва счупи над 100-годишен температурен рекорд

0
Русия е обхваната от едни от най-големите горещини за последните повече от сто години
Русия е обхваната от едни от най-големите горещини за последните повече от сто години Снимка: Moskva News Agency

Русия е обхваната от едни от най-големите горещини за последните повече от сто години

В Москва бе счупен температурен рекорд, датиращ от 1917 г., като живакът достигна 32,7 градуса по Целзий на 3 юли. Това е с половин градус повече от предишния рекорд за този ден, съобщи метеорологичният център ФОБОС.

Рекордни температури в цялата страна

Горещата вълна обхвана цялата страна, като температурите в редица градове надхвърлиха 35 градуса по Целзий. Рекорди бяха счупени от тихоокеанското крайбрежие на Русия и Сибир до европейските части на страната. В село Мамака в югоизточната част на Сибир, например, температурите достигнаха 38,7 градуса по Целзий.

Въздействие върху ежедневието

Горещото време предизвика рязко нарастване на търсенето на климатици и вентилатори, а московчани погълнаха рекордни количества сладолед и студени напитки. Вода се раздаваше на пътниците в метрото и в много влакове, за да се предотвратят случаи на топлинен удар.

Призиви за предпазни мерки

Кметът на Москва Сергей Собянин призова жителите на метрополиса, чието население е над 20 милиона души, да вземат предпазни мерки и да избягват излизането навън в най-горещите часове на деня. "През деня температурата на въздуха ще надхвърли климатичната норма и отново ще се повиши над 30 градуса," каза Собянин. Той предупреди, че за утре се прогнозират гръмотевични бури и има възможност за градушка.

Горещата вълна в Русия е поредното доказателство за екстремните климатични промени, които засягат целия свят. Въпреки че жителите на Москва и други градове се адаптират към новите условия, остава въпросът какви дългосрочни мерки ще бъдат предприети за справяне с тези екстремни метеорологични явления.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Е-хаааа!
    'Ма пък хубави рускини сте снимали, бе! Не като спинозните украински миндили!
  • 9
    1
    чудно
    Как за всичко са виновни все така наречените климатични промени...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари