Рекорден брой случаи на удавяния това лято

0
Четиридесет и осем смъртни случаи вследствие на удавяне показва отчетът на Отделението по съдебна медицина
Четиридесет и осем смъртни случаи вследствие на удавяне показва отчетът на Отделението по съдебна медицина

Четиридесет и осем смъртни случаи вследствие на удавяне показва отчетът на Отделението по съдебна медицина

Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) в Бургас отчита безпрецедентен брой водни инциденти със смъртен изход през изминалия летен сезон. Според данни на Отделението по съдебна медицина, 48 души са загубили живота си вследствие на удавяне, което е с 10 повече в сравнение с лято 2023 година и предходните години.

Юлия Андреева, говорител на УМБАЛ - Бургас, споделя: "Ако разделим тази статистика на броя дни в активния сезон - юли и август, това означава по един загубен човешки живот на ден."

Почти равен е броят на пациентите, спасени след удавяне и преминали през Спешното отделение. Статистиката показва, че инцидентите са разпределени почти поравно между български граждани и чуждестранни туристи. Сред жертвите и спасените има и малки деца, оставени без надзор край хотелски басейни и на плажа.

УМБАЛ - Бургас отчита изключително натоварен летен сезон. В периода от 1 юни до 15 септември 2024 година през болницата са преминали 14 880 пациенти, което се равнява на средно 150 души на ден. От тях 700 са чуждестранни граждани. Деветдесет процента от всички пациенти са приети по спешност и са насочени към УМБАЛ - Бургас като единственото място, където може да бъде оказана денонощна медицинска помощ с наличие на медицински специалисти от над 30 специалности.

Последният трагичен инцидент е регистриран на 19 септември 2024 година на неохраняем плаж край село Синеморец. Четирима български туристи са били повлечени от силно подводно течение. Въпреки намесата на спасители от съседен плаж, един от мъжете не е успял да бъде спасен и се е удавил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари