Регионалното депо в Бяла ще кандидатства за нова компостираща инсталация

0

Системата ще позволи преработката на градински и хранителни отпадъци

Регионалното депо за отпадъци в град Бяла планира значително разширение на своите възможности за компостиране до средата на 2025 година. Информацията бе оповестена на проведено по-рано днес общо събрание, в което участва и областният управител на Русе - Драгомир Драганов.

Новата инсталация ще допълни съществуващата компостираща система, като ще позволи преработката не само на зелени биоразградими отпадъци, но и на градински и хранителни отпадъци. Това разширение на капацитета е важна стъпка към по-ефективното управление на отпадъците в региона.

Проектът предвижда инвестиция от приблизително 3,5 милиона лева. Осемдесет процента от финансирането се очаква да бъде осигурено от Европейския съюз, докато останалите двадесет процента ще бъдат поети от бюджетите на шестте общини, обслужвани от депото - Бяла, Борово, Две могили, Ценово, Полски Тръмбеш и Опака.

Срокът за подаване на проектното предложение е 7 октомври 2024 година, което поставя общините под времеви натиск за финализиране на документацията.

От 2019 година депото в Бяла разполага с една функционираща клетка с обем от около 72 000 кубични метра. Към момента тя е запълнена на приблизително две трети от капацитета си, което налага планирането на втора клетка. Ежедневно компостиращата система преработва между 50 и 60 тона отпадъци.

Заседанието бе председателствано от кмета на Бяла - Димитър Славов. При последвалата инспекция на депото, областният управител Драганов бе придружен от заместник-кмета Евгени Димов.

По време на посещението, Драганов подчерта необходимостта от нова методика за определяне на такса смет, която да бъде по-справедлива. Той предложи фирмите да заплащат според броя използвани контейнери, а не на база данъчна оценка на имотите. За физическите лица управителят препоръча таксата да се определя според настоящия или постоянния адрес, а не според данъчната основа на имота.

Областният управител изрази мнение, че настоящата такса смет е неоснователно висока за бизнеса и не отразява реално изхвърленото количество отпадъци. Той прогнозира, че новото преразпределение на таксата, очаквано да влезе в сила от 2026 година, ще регулира тежестта върху бизнеса, но вероятно ще увеличи няколкократно разходите за физическите лица.

В заключение, Драганов призова гражданите за по-активно участие в разделното събиране на отпадъци, подчертавайки важността на този процес за ефективното функциониране на системата за управление на отпадъците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- За какво протестирате?
- Нямам работа.
- Ето ти една визитка, и утре започваш работа при мен.
- Е па ти от целия митинг баш мен ли уцели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари