Референдум в Будапеща може да промени жилищния пазар в региона

1
Местните жители на Шести район решават съдбата на краткосрочните наеми
Местните жители на Шести район решават съдбата на краткосрочните наеми

Местните жители на Шести район решават съдбата на краткосрочните наеми

Будапеща, една от водещите туристически дестинации в Европа, е пред потенциална регулаторна промяна, която може да ограничи краткосрочните наеми на жилища. В Шести район на унгарската столица се провежда двуседмичен референдум, който ще приключи на 15 септември. Ако жителите гласуват в подкрепа на забраната, това ще бъде първата по рода си мярка в града, съобщава Ройтерс.

През последните години краткосрочните наеми, осъществявани чрез платформи като Airbnb, Booking и Expedia, се превърнаха в основен източник на доходи за много собственици. Според данни на Евростат, през изминалата година в Европейския съюз са били направени около 719 милиона резервации чрез тези платформи. Париж оглавява класацията със своите 19 милиона нощувки, а в Централна Европа Будапеща е лидер с 6,7 милиона нощувки, изпреварвайки градове като Виена, Прага и Варшава.

Кметът на Шести район, Тамаш Сопрони, който инициира референдума, обяснява, че това решение е провокирано от негативното въздействие, което краткосрочните наеми имат върху достъпността на жилищата и качеството на живот на местните жители. „Не можем да си позволим да стоим със скръстени ръце и да чакаме нещо да се промени“, коментира той и подчертава, че тази мярка е необходима за запазването на града като място за живеене, а не само за туризъм.

Ако бъде приета, забраната ще влезе в сила от началото на 2026 година. Това решение може да има по-широк ефект върху цялата страна, тъй като правителството на Виктор Орбан също разглежда възможността за въвеждане на нови регулации за краткосрочните наеми. Министърът на икономиката на Унгария заявява, че този тип наеми допринасят за недостига на жилища и за покачването на цените.

Според данни от сайта за недвижими имоти ingatlan.com, ако забраната бъде одобрена, тя може временно да намали цените на дългосрочните наеми в Шести район, където стойностите на апартаментите са с 22% над средното ниво за Будапеща.

Не всички обаче подкрепят забраната. Противниците на мярката смятат, че тя ще навреди на приходите на собствениците на имоти, както и на близките кафенета и ресторанти, които разчитат предимно на туристи. Пример за подобни мерки е Барселона, която наскоро обяви, че ще наложи забрана върху краткосрочните наеми до 2028 година, за да се справи с нарастващите цени на жилищата и да подобри условията за живот на местните жители.

В Централна Европа, други градове като Прага и Краков също обсъждат нови регулации. Чехия планира законодателна промяна, която ще наложи всички имоти, предлагани онлайн, да бъдат регистрирани чрез нова електронна платформа, като целта е по-добро събиране на местни и национални данъци. Полша също разглежда възможности за по-строги регулации, като местните власти в Краков и Сопот настояват за законодателни промени.

Мненията на жителите на Шести район са разделени. Габор Сиклоши смята, че по-строгите регулации са по-добра алтернатива на пълната забрана, докато Матилд, местна жителка, се оплаква от проблемите, които краткосрочните наеми създават: „Хората, които пребивават тук временно, не се интересуват от това да запазят тишина или чистота. Те са тук днес, а утре ще бъдат другаде.“

Резултатът от референдума в Будапеща може да има важни последици не само за града, но и за други европейски столици, които се борят с последиците от масовия туризъм и недостига на жилища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари