Разследване за смърт при полицейска гонка се проточва вече 9 месеца

0
Прокуратурата в Стара Загора е под прицел заради бавно разследване на смъртен случай
Прокуратурата в Стара Загора е под прицел заради бавно разследване на смъртен случай

Главният прокурор разпореди цялостна ревизия на работата на наблюдаващите прокурори

Разследването за трагичната смърт при полицейска гонка в Стара Загора се проточва вече 9 месеца

Окръжната прокуратура в Стара Загора все още не е приключила разследването по случая с трагичната смърт на Пламен Пенев, настъпила на 30 декември 2023 година по време на полицейска гонка. Въпреки изминалите 9 месеца, все още предстои изготвянето на психиатрична експертиза на починалия, както и допълнителна експертиза, свързана със случая.

Източник от държавното обвинение сподели, че разследването е в заключителна фаза, предаде вестник СЕГА. От Окръжната прокуратура - Стара Загора потвърдиха единствено, че предстои делото да бъде приключено, без да дадат конкретни срокове.

Забавянето на разследването предизвика остра реакция от страна на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. В отговор на протакането, той разпореди провеждането на цялостна ревизия на всички дела, водени от прокурорите, наблюдаващи казуса, за период от последните 2 години.

Още през февруари 2024 година бяха известни някои подробности по разследването. Десетки свидетели - както полицейски служители, така и граждани - бяха разпитани. Иззети бяха записи от охранителни камери по цялото трасе на гонката, както и любителски видеоматериали, заснети от очевидци. Налични са и записи от камерите на полицейските автомобили, участвали в преследването. Въпреки събраните доказателства, до момента няма повдигнати обвинения.

Според изтекла по-рано информация, причината за смъртта на Пламен Пенев е задушаване по време на ареста. Твърди се, че няколко полицейски служители са го обездвижили по начин, който е възпрепятствал нормалното му дишане, което е довело до фаталния изход. За изясняване на точните обстоятелства е назначена допълнителна експертиза.

Важно е да се отбележи, че в автомобила на Пенев не е открит нож, за какъвто се споменава в подадения на телефон 112 сигнал - причина за започналото преследване и последвалото задържане. Конфликтът е възникнал, докато Пенев е разхождал кучето си и е попаднал на група младежи. Първоначалният сигнал към 112 е бил за човек, който евентуално би могъл да извади нож. При предаването на информацията към полицията обаче, операторът на 112 е съобщил за нападение с нож над деца. Впоследствие от Министерството на вътрешните работи са се свързали с младежите, подали сигнала, които са потвърдили версията за наличие на нож.

На 5 януари 2024 година, по искане на тогавашния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, бяха освободени от длъжност заместник-директорът на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи - Стара Загора, който към момента на инцидента е изпълнявал функциите на директор на областната дирекция, както и началникът на охранителна полиция. Двама полицейски служители от по-нисък ранг първоначално бяха временно отстранени, а впоследствие - уволнени. Все още обаче не е ясно дали някой ще понесе наказателна отговорност за случилото се. Междувременно, Стоянов назначи директора на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи Лазар Христов за ръководител на дирекция "Вътрешна сигурност" в Министерството на вътрешните работи.

Недоволен от бавния ход на разследването, провеждано от Окръжната прокуратура в Стара Загора, в края на миналата седмица Борислав Сарафов е разпоредил проверка на работата за последните 2 години на прокурорите, наблюдаващи случая - Вероника Караколева и Петя Драганова. Въпреки че вътрешните правила на прокуратурата не позволяват подобни проверки да се извършват заради конкретно разследване, именно протакането на делото за смъртта на Пенев е причината за тази ревизия, твърдят източници от държавното обвинение.

Проверката ще обхване няколко ключови аспекта от работата на двете прокурорки:

  1. Срочност на висящите им дела и ритмичност на разследванията.
  2. Спрени досъдебни производства и извършени действия по тях.
  3. Решени дела, включително внесени обвинителни актове и прекратени производства.
  4. Оправдателни присъди, постановени в процеси с тяхно участие.

Екипът, извършващ проверката, включва магистрати от Върховната касационна прокуратура и Апелативната прокуратура в Пловдив. Крайният срок за представяне на доклада пред Сарафов е 16 октомври 2024 година.

В разговор с вестника Борислав Сарафов потвърди, че е разпоредил ревизията. Той подчерта, че още при встъпването си в длъжност е заявил ясно пред ръководителите на прокуратурите в цялата страна, че ще бъде безкомпромисен при неоснователно забавяне на дела, особено тези, свързани с причиняване на смърт, тежки пътнотранспортни произшествия, домашно насилие и корупция.

"Преди две седмици издадох и заповед, която цели именно осигуряването на срочност и ритмичност при водене на разследвания като конкретния казус от Стара Загора", заяви Сарафов. "Времето на делата на трупчета отдавна е приключило и това особено важи по дела, които са предизвикали остра обществена реакция, както и по тези, по които не е налице фактическа и правна сложност", допълни изпълняващият функциите главен прокурор.

"Забавени разследвания по година, две или три години, това е отказ от правосъдие, практика, която в прокуратурата трябва категорично да бъде прекратена", категоричен бе Сарафов в изявлението си по конкретното дело.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари