Разкриха уникални находки край село Капитан Петко войвода

2
Това съобщиха от Община Тополовград
Това съобщиха от Община Тополовград Снимка: Facebook

Това съобщиха от Община Тополовград

Ценни и уникални археологически находки бяха разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода. Това съобщиха от Община Тополовград на официалната си страница във Фейсбук, предизвиквайки широк интерес към историческото наследство на района.

Археологическият екип, ръководен от известната археоложка Даниела Агре, се натъкна на вероятна гробница на тракийски аристократ, който е бил на римска служба като висш военен. Това се предполага от намерените на място артефакти, включващи изключително ценни златни предмети и оръжия. Сред находките се открояват златна огърлица, златна диадема, златен пръстен и нож с инкрустации от злато и полускъпоценни камъни. Открити са също множество оръжия, включително меч, ножница, копия и ризница.

Една от най-интересните находки при разкопките е погребан кон до човешкото тяло, като сбруята на животното е била украсена със златна апликация. Това подчертава значението на погребания човек, като се предполага, че конят е бил верен другар на аристократа, използван и в битките.

Подробности около разкопките и находките ще бъдат разкрити утре, информираха от Общината. Очаква се да бъдат представени допълнителни данни за времето и обстоятелствата на погребението, както и за значението на артефактите в контекста на тракийската и римската история.

Село Капитан Петко войвода и община Тополовград не за първи път попадат в светлината на историческите открития. Според данни от сайта на Община Тополовград, на територията на общината досега са регистрирани 96 паметника на културата, от които 16 са с национално значение. Това е поредното доказателство за богатото археологическо наследство на района, който продължава да изненадва учените с нови и важни открития.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари