Разколът в ДПС: Кои са "деребеите", обвинени от Пеевски?

0
Кои са лицата, които Пеевски обвинява за злоупотреби и вътрешни интриги в ДПС?
Кои са лицата, които Пеевски обвинява за злоупотреби и вътрешни интриги в ДПС? Снимка: БТА

Кои са лицата, които Пеевски обвинява за злоупотреби и вътрешни интриги в ДПС?

Вътрешната криза в Движението за права и свободи (ДПС) се задълбочава с всяка изминала седмица. Главният виновник за конфликта, според съпредседателя на партията Делян Пеевски, не е почетният председател Ахмед Доган, а т. нар. "деребеи" – Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и Джевдет Чакъров. Въпросът е: кои са тези лица и какви са причините за разкола?

Ахмед Доган и обкръжението му

Ахмед Доган е историческа фигура в българската политика и основател на ДПС. Въпреки това, през последните месеци, напрежението около него и Делян Пеевски ескалира. Според Пеевски, конфликтът не е с Доган, а с хората около него, които той нарича "деребеи". Терминът, който първи използва Пеевски, означава феодален земевладелец от Османската империя, известен с експлоатация и събиране на високи данъци.

Рамадан Аталай

Рамадан Аталай е дългогодишен член на ДПС и влиятелна фигура в партията. Той е известен като енергиен експерт и дългогодишен член на комисията по енергетика в парламента. Аталай е обвинен, че прокарва лобистки поправки в законите, обслужващи интересите на енергийния бизнес, включително ТЕЦ „Варна“ на Доган и други свързани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки. Също така, Аталай има връзки с автобусната компания „Юнион Ивкони“, чрез сина си, който е бил съсобственик във фирмата.

Джейхан Ибрямов

Джейхан Ибрямов, депутат от ДПС от Търговище, е другият обвиняем "деребей". Ибрямов е активен в младежкото ДПС и е заемал ръководни постове в организацията. Той е съпруг на дългогодишната секретарка на Доган, Биршен Ибрямова, която бе отстранена от поста си от Пеевски в началото на конфликта. Ибрямов е известен с политическата си кариера, но не и с бизнес интереси.

Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров е съпредседател на ДПС и бивш министър на околната среда и водите. Той е обвинен в създаване на екологични скандали и забавяне на разрешителни за инвестиционни проекти. Синът на Чакъров, Сами, стои зад проекта за соларния парк „Верила“ заедно с акционерите от „Еврохолд“. Това води до обвинения за "многомилионен бизнес" и връзки с влиятелни фигури в енергийния сектор.

Вътрешната борба в ДПС

Според Делян Пеевски и неговите поддръжници, конфликтът е насочен към "деребеите", които използват Доган като "жив щит". Те твърдят, че конфликтът не е с почетния лидер, а с тези, които се възползват от позициите си в партията за лични интереси. Тази вътрешна борба доведе до изключването на множество депутати от парламентарната група на ДПС и създаването на два враждуващи лагера в партията.

Кой още подкрепя Доган?

Освен Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и Джевдет Чакъров, на страната на Доган са и още 22 депутати, които влязоха в сегашния парламент от листите на ДПС. Сред тях са Ализан Яхова, Севим Али, Хайри Садъков и други. Евродепутатът Илхан Кючюк също е част от групата на Доган.

Заключение

Конфликтът в ДПС продължава да се задълбочава, като вътрешната борба между Пеевски и "деребеите" води до сериозни разколи в партията. Въпросът кой ще излезе победител в тази битка остава отворен, но едно е ясно – ДПС преминава през една от най-сериозните си кризи в историята.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Амет
    Пеевски деди -джандар Бай Ставри геледжек- буюк сикиш буюк сопа гиби,мевлид гитти-пара йок!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари