Ръст на чревните вируси с 50% през лятото

0
Повече заболявания в летния сезон
Повече заболявания в летния сезон Видео: NOVA

Повече заболявания в летния сезон

Летният сезон, който обикновено носи радост и време за почивка, тази година се оказва повод за тревоги. Здравните власти регистрираха значителен ръст на чревните вируси – с цели 50% повече заболели спрямо предходната година. Началникът на Клиниката по спешна токсикология на ВМА, доц. Людмила Нейкова, поясни в ефира на предаването "Събуди се", че този ръст е свързан с по-лежерния подход към хигиената през лятото.

Рисковете на плажната храна

Доц. Нейкова обръща внимание на хигиенно-епидемиологичните изисквания, които често биват пренебрегвани през летния сезон. „Лятото е време, когато сме предразположени към по-лежерни занимания. Ставаме малко по-немарливи към хигиенно-епидемиологичните изисквания, които трябва да спазваме. Също така със струпването на повече хора се затруднява и санитарният контрол, съхранението на продукти“, обяснява тя.

Особено внимание трябва да се обърне на храните, които взимаме на плажа. Доц. Нейкова съветва всички продукти да бъдат добре измити и да не се излагат на високите температури за дълъг период. „Дори и да имаме хладилна чанта, това не е гаранция, че няма да настъпи някакво изменение във вкусовите качества на хранителния продукт или да се развие някаква микрофлора, дали ще е от типа на вирус, дали ще е микроорганизъм“, допълва тя.

Симптоми и предпазни мерки

Симптомите на чревните инфекции, независимо дали са вирусни или бактериални, са почти идентични. Те включват коремна болка, гадене и повръщане. „Това е коремна болка, коликообразна, която е доста мъчителна, това е гадене, повръщане“, споделя доц. Нейкова.

Въпреки повишената заболеваемост, педиатърът д-р Пламен Масларски уверява, че няма основания за паника. „Моето мнение е, че има повишена заболеваемост, но няма някаква по-отежнена епидемична обстановка. Тези заболявания са обичайни за този сезон на годината и за тези температури“, казва той.

Хигиенни препоръки

Д-р Масларски подчертава важността на добрата хигиена при обработката на храните. „Спокойно могат да се консумират всички типове храни, като те бъдат добре измити. Трябва и ръцете на обработващите храните също да бъдат добре почистени“, съветва той. Това включва и използването на чиста вода за измиване на плодовете и зеленчуците, както и правилното съхранение на хранителните продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Датигозавър Рекс
    Който се къпе в Черно море или в Сена, ще е с разстройство.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари