Радан Кънев: Евроатлантизмът в България се превърна в клише

0
Политическият дебат се води с пропагандни клишета – без реални аргументи и трезва мисъл
Политическият дебат се води с пропагандни клишета – без реални аргументи и трезва мисъл Снимка: Радан Кънев / Facebook

Лидерът на най-голямата партия в България си позволява да затъне в пропагандни клишета и говорене, характерно за поляризирани групи в социалните мрежи. Това е много опасно!

Новите изменения в Закона за училищното образование в България провокират съмнения относно съвместимостта им с европейското законодателство

Промените в Закона за училищното и предучилищното образование в България, които забраняват пропагандата и популяризирането на идеи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и полова идентичност, различна от биологичната, предизвикаха сериозна реакция от страна на евродепутата Радан Кънев. Според него, тези законови изменения не само противоречат на основополагащи елементи на европейското законодателство, но и рискуват да подведат обществото в посока на деструктивен и поляризиран дебат.

В своето изявление пред БНР, Кънев изрази загриженост за политическия климат в България, като посочи, че „политиците са загубили способността да водят спокоен и разумен дебат“, и че пропагандните клишета са заменили реалните аргументи в политическия дискурс. Той подчерта, че темата за сексуалността е изключително чувствителна и трябва да се третира с особено внимание, но вместо това, политическият разговор се води на базата на пропагандни изрази и повърхностни подходи.

Кънев също така потвърди намерението си да поиска оценка от европейските институции относно съответствието на тези законови изменения с европейските стандарти. Той заяви, че ще сезира Европейската комисия (ЕК), която има задължението да преценява дали националните законодателни промени противоречат на европейското право. Според него, ако ЕК установи нарушения и предприеме съответните мерки, това може допълнително да поляризира обществения дебат в България.

Евродепутатът критикува и ролята на водещите политически партии в страната, като посочи, че ГЕРБ се е подхлъзнала по предложението на „Възраждане“ – партия, която според него цели разрушаване на обществения диалог. Кънев призова народните представители от ПП-ДБ, заедно с малцинството от ГЕРБ-СДС, които са гласували против или са се въздържали при гласуването на закона, да сезират Конституционния съд.

Той отправи остри критики и към президента на България, обвинявайки го в участие в „надпреварата по партиен популизъм“, като подчерта, че реакцията на държавния глава ще зависи от това къде смята да позиционира партийния си проект.

Радан Кънев също така коментира изказването на лидера на ГЕРБ, Бойко Борисов, който направи провокативно изявление във връзка с новите законови промени. Според Кънев, подобно говорене е характерно за поляризираните групи в социалните мрежи и е изключително опасно, защото не допринася за конструктивен и обоснован диалог по важни социални въпроси.

Кънев изрази съжаление, че евроатлантизмът в България е станал клише и посочи, че политическата манипулация заради гласове и власт е голям риск, особено в контекста на новите законови промени. Той добави, че в ГЕРБ и ДПС все пак има „истински европейски хора“, но тези партии също така могат да загубят своето европейско и атлантическо лице заради краткосрочни политически интереси.

В заключение, евродепутатът подчерта, че България трябва да бъде по-активна в процеса на разпределение на комисарски отговорности и в определянето на приоритетите на Европейската комисия за следващите пет години. Той изрази надежда, че съставът на следващия редовен кабинет ще бъде приятно изненадващ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Българин
    Нека не забравяме през 2014-та година как този ПеПераст тогава беше Реформатор и се кълнеше,че ще арестува Бойко Борисов. След изборите дойде времето на "Историческия компромис" и Рамадан се надупи на Бойко. Десет години по късно ДеБил-ПеПеругите направиха същото като този път се надупиха и на ДеБелян
  • 3
    7
    Кънев,
    номерата ти са като на адвокат, който витиевато и на много моменти провокативно - нападателно очаква крайна победа срещу опонента на всяка цена . А кой е той, твоят опонент - това сме ние, българският народ. Оцелели сме цели 5 века като нация, въпреки предателите и душманите си отвътре.Не го забравяй .Не прощаваме на никого , който ни мисли злото и ни внушава да бъдем нечии послушни роби . А ти си този, който ни кори и назидава и ни предлага на външни органи да ни съдят.Имаме си българско законодателство и то ни е достатъчно. България е Суверенна държава ,Радане Кънев.
  • 4
    6
    М-дааа,
    https://bnews.bg/rada-dalbokata-bil-pasiven-gej-priyatelyat-mu-filip-bahar-viden-mazhkar/
  • 8
    5
    Българин
    Кънев да се откаже веднага от евродепутат скоро си място и да върви на май,на та си! Български депутат гласувал или предизвикал разследване срещу България да се лишава от българско гражданство автоматично! Стига са се месили във вътрешните ни работи! Имаме си конституция на който не му харесва да се маха!
  • 6
    4
    М-даааа,
    Тоя педераст да не ни раздава акъл, че помним как си беше снимал дупката на гъза! А в гей средите го знаят като Рада Дълбоката! ******** https://pik.bg/първо-в-пик-радан-кънев---дълбоката-се-извини-за-бай-хуй-нищо-не-ме-оправдавано-се-извиняв-news594845.html
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари