Работна група обсъжда нови защитени зони от градушка

1
Заместник-министрът на земеделието и храните Иван Капитанов обясни, че се изготвя анализ
Заместник-министрът на земеделието и храните Иван Капитанов обясни, че се изготвя анализ Снимка: МЗХ

Заместник-министрът на земеделието и храните Иван Капитанов обясни, че се изготвя анализ

Работна група обсъжда възможност за разширяване на нови зони, които да са под защита от градушки, за да бъдат предпазени възможно най-много стопанства и площи от потенциални рискове. Това каза заместник-министрът на земеделието и храните Иван Капитанов по време на дискусионния форум "Справедлив ли е зеленият преход към работещите в сектор Земеделие. Синдикатите настояват: Мисли зелено - действай умно - Хората го заслужават!", организиран от Федерацията на независимите синдикати в земеделието.

Припомняме, че след извършен анализ от Изпълнителната агенция „Борба с градушките“, по искане на настоящото ръководство на МЗХ, стартира процедура по изграждането на 24 нови ракетни площадки за уплътняване на противоградовата защита в страната, както и в райони, в които досега не са попадали в обхвата на защита. Заместник-министърът допълни, че предстои работната група да изготви анализ, като целта е да се планират дейностите и да се търсят възможности за осигуряване на бюджетен ресурс за изпълнението им, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

Климатичните предизвикателства не могат да се покрият на 100%, но Министерството на земеделието и храните полага усилия за превантивни дейности“, каза още заместник-министърът.

По отношение на Зелената сделка заместник-министър Капитанов коментира, че изискванията, които бяха заложени през миналата година за спазване на екологичните стандарти и поддържане на земята в добро техническо състояние, утежняват земеделските стопани. Той припомни, че предстои анализ и нов дебат за Общата селскостопанска политика.

Заместник-министър Капитанов добави, че има заложени стимули за подпомагане на заетите в сектора и даване възможност на млади земеделски стопани да кандидатстват по различни интервенции. „Темата за осигуряване на трудовата сила в земеделието и задържането на младите хора в него е едно от основните предизвикателства в сектора“, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Защо чак сега
    се сетихте за градушките? Нанесените дотук вреди са неописуемо големи Побързайте с анализите, за да не закъснеете пак От приказки файда няма.Действайте.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари