Работи се по четири версии за взривовете край Елин Пелин

0
Комплексна експертиза ще определи причините за инцидента
Комплексна експертиза ще определи причините за инцидента Снимка: БГНЕС

Комплексна експертиза ще определи причините за инцидента

Елин Пелин, България - Инцидентът с взривовете в складовете за пиротехника край Елин Пелин продължава да бъде обект на интензивно разследване от страна на Националната следствена служба. Основните версии за причината на експлозиите са четири, като на този етап разследващите не могат да приоритизират нито една от тях, съобщи ръководителят на разследващия екип Иван Делчев в ефира на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

Версии на разследването

„Търсим да установим най-вероятния фактически механизъм, чрез който е настъпил инцидентът. Не изключваме самозапалване и самовзривяване, техническа неизправност в каквато и да е система, човешка грешка или умишлено поведение за предизвикване на взрива. Но последната версия е най-слабо вероятна”, коментира Делчев. Разследването продължава в четири основни направления: самозапалване, техническа неизправност, човешка грешка и умишлен саботаж. Въпреки че последната версия е слабо вероятна, тя все пак остава на дневен ред, докато експертите не изключат всички възможни хипотези.

Комплексна експертиза

За да се установят точните причини за инцидента, е назначена комплексна експертиза. Специалисти от „Специални операции - борба с тероризма” са ангажирани с изготвянето на експертното заключение. „Както посочихме вчера на пресконференция, тази експертиза ще даде основата и ще ни насочи допълнително в каква посока да продължим разследването”, добави Делчев.

Комплексната експертиза ще бъде ключова за по-нататъшното развитие на разследването и ще даде възможност за изясняване на причините за инцидента. Специалистите ще анализират различни аспекти, включително техническите условия в складовете, както и условията за съхранение на пиротехническите изделия.

Законосъобразност и събрани доказателства

Ръководителят на разследващия екип Иван Делчев посочи, че вече са събрани писмени доказателства, свързани със законосъобразността на строежа на складовете. По време на проверките, извършени от Главна дирекция „Национална полиция”, са приобщени около 4000 страници информация. Тези документи ще помогнат на разследващите да определят дали са спазени всички законови норми при изграждането и функционирането на складовете за пиротехника.

Допълнително, са взети над 50 проби от различни обекти на мястото на инцидента. Тези проби ще бъдат анализирани, за да се установи дали има наличие на химически вещества, които биха могли да доведат до взрива. Заключенията от тези анализи също ще бъдат включени в комплексната експертиза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари