Провеждат мащабно учение за аварийна готовност в "Оргахим"

0
Участък от булевард „Трети март“ ще бъде временно затворен за движение
Участък от булевард „Трети март“ ще бъде временно затворен за движение Снимка: Община Русе

Участък от булевард „Трети март“ ще бъде временно затворен за движение

На 4 септември Община Русе ще организира мащабно общинско учение за проиграване на външния авариен план (ВАП) на „Оргахим Резинс“ - предприятие, класифицирано с висок рисков потенциал. Учението ще протече в две части, обхващащи както теоретична подготовка, така и практически действия на място.

Подробности за учението

Първата част на учението ще бъде щабна тренировка, която ще се състои в сградата на Община Русе от 9:00 до 11:00 часа. По време на тази тренировка, Щабът за изпълнение на плана за защита при бедствия на Община Русе ще симулира различни сценарии на промишлени аварии, като основната цел е подобряване на координацията и вземането на решения при извънредни ситуации.

Втората част на учението ще бъде практическа и ще се проведе на площадката на „Оргахим Резинс“ от 11:00 до 13:00 часа. В този етап ще участват екипи от различни служби и организации, включително ОД на МВР - Русе, РДПБЗН - Русе, БЧК - Русе, ЦСМП - Русе, ЕЕНСП 112, „Електроразпределение Север“, „Овергаз Мрежи“, РИОСВ - Русе, Регионална лаборатория - Русе към ИАОС, както и щабът и оперативните аварийни групи на „Оргахим Резинс“.

Основната цел на учението

Темата на учението е „Действия на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия на Община Русе и силите за реагиране на Единната спасителна система (ЕСС) при ликвидиране на последствията от възникнала промишлена авария с пострадали хора в предприятие с висок рисков потенциал „Оргахим Резинс“. Основната цел е да се подобрят уменията на членовете на щаба и останалите участници в учението за ефективно и координирано реагиране при възникване на промишлени аварии.

По време на практическата част на учението, булевардТрети март“ в участъка от Сарайския мост до разклона за „Приста ойл“ ще бъде временно затворен за движение. Автомобилите на участващите сили от Единната спасителна система ще се движат с включени светлини и звукови сигнализации, за да бъде създадена максимално реалистична обстановка.

Взаимодействие и координация между службите

Учението ще акцентира върху взаимодействието и координацията между различните служби, които са част от Единната спасителна система и органите на местната власт. През този период ще се усвоят и приложат процедурите за бърза реакция при промишлени аварии, които представляват сериозен риск за безопасността на населението и околната среда.

Работещите в „Оргахим Резинс“ и съседните предприятия ще бъдат своевременно оповестени чрез задействане на Локалната система за оповестяване (ЛСО) на предприятието. Това ще гарантира, че всички, които могат да бъдат засегнати от възможна авария, ще получат необходимата информация навреме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -10
    3
    Do Dansho
    Tova ne e vqrno. Laja izmama .kade drogiranb6te padne ot tam.
  • 0
    2
    Данчо
    Някакъв работник с положителен тест за употреба на наркотици пада от сградата на Хлебозавода преди няколко дни, но никъде не е отразено.
  • 4
    1
    В следствие на какво?
    В следствие на какво са промишлените аварии в рамките на една хипотеза? На паднал сателит? Престъпна безотговорност с предварителен сговор и умисъл,паднала ракета,диверсионен акт или с цел пркриване на закононарушения,злоупотреби в резултат на умишлен палеж?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари