Провален кворум стопира разглеждането на скандален закон за околната среда

1
Целта на депутатите от ГЕРБ и ДПС бе да се премахне двуинстанционният съдебен контрол върху мегапроекти
Целта на депутатите от ГЕРБ и ДПС бе да се премахне двуинстанционният съдебен контрол върху мегапроекти Снимка: БГНЕС

Целта на депутатите от ГЕРБ и ДПС бе да се премахне двуинстанционният съдебен контрол върху мегапроекти

Отново неуспешен опит за промени в Закона за опазване на околната среда.

За пореден път депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС, сред които Делян Добрев, Николай Нанков и Станислав Анастасов, се опитаха да внесат за разглеждане в Народното събрание спорни промени в Закона за опазване на околната среда. Поправките целят премахването на двуинстанционния съдебен контрол върху проекти с национално значение и стратегическа важност, което би облекчило реализацията на големи инфраструктурни проекти. Идеята срещна сериозен отпор от опозиционните сили, които успяха да провалят кворума на заседанието и отложиха разглеждането на законопроекта, информира вестник "Сега".

Този законопроект беше внесен на 8 август и още същия ден премина през парламентарната комисия по околната среда с минимални обсъждания. От Зелено движение предупредиха, че предложенията са в противоречие с европейското законодателство, което изисква строг контрол и по-голяма прозрачност за важни проекти, особено в областта на околната среда. Според тях, колкото по-значими са проектите, толкова по-задълбочен трябва да бъде контролът, включително съдебният.

Законопроектът беше предложен в пленарната зала една седмица по-късно. Тогава депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов заяви, че двуинстанционният съдебен контрол пречи на изпълнението на големи инфраструктурни проекти, наричайки го „брутален зелен рекет“. Тошко Йорданов от "Има такъв народ" също подкрепи промените с аргумента, че забавянията се дължат на злоупотреби от страна на конкурентни фирми и псевдоекологични организации. Депутатът от ДПС Йордан Цонев пък направи паралел с „божията справедливост“, която според него е нарушена.

Опозиционните сили не бяха съгласни с това виждане и използваха тактиката на провалянето на кворума, за да предотвратят приемането на закона. Това доведе до повторен провал на заседанието днес, когато при разглеждането на точката от дневния ред, залата се опразни. Депутатите от "Продължаваме промяната – Демократична България", "Възраждане", БСП и половината от независимите напуснаха заседанието, оставяйки представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС с недостатъчен брой за вземане на решение. Председателстващата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ-СДС направи няколко опита да събере кворум, включително и чрез поименна проверка – метод, който не се използва често откакто е въведено електронното отчитане.

Неуспехът на днешното заседание оставя въпроса отворен дали ГЕРБ-СДС и ДПС ще успеят да прокарат законопроекта в оставащото време преди началото на предизборната кампания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    До 1
    Глупако,двуинстанционното обжалване е в полза единствено на отрепки като Тома Белев и зелените ПеПерасти.По този начин се стопират големи инфраструктурни проекти с години,магистрала Струма е един подобен пример.Статията е абсолютно тенденциозно написана и веднага става ясно защо,когато видиш,че е от парцала Сега
  • -2
    1
    ...
    Един закон в полза на хората не влиза. Само далаверки. Незнам докога ще ги траем ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари