Проучване: Вече сме минали пенсиите и заплатите от края на социализма

0
Проучване на експерти от Софийския университет проследява динамиката на заплатите и пенсиите от 1948 до 2023 година
Проучване на експерти от Софийския университет проследява динамиката на заплатите и пенсиите от 1948 до 2023 година Снимка: Асен Игнатов / Архив

Проучване на експерти от Софийския университет проследява динамиката на заплатите и пенсиите от 1948 до 2023 година

Проучване на експерти от Софийския университет разкрива интересни тенденции в развитието на заплатите и пенсиите в България за периода от 1948 до 2023 година. Изследването, представено на научна конференция миналата седмица, хвърля светлина върху динамиката на покупателната способност и реалните доходи на българите през последните 75 години.

Авторите на изследването - Ралица Симеонова-Ганева, Калоян Ганев и Мартин Иванов, са анализирали данни за номиналните и реалните заплати и пенсии, отчитайки влиянието на инфлацията и паричните реформи през годините.

Според Ралица Симеонова-Ганева, за периода 1948-2023 година номиналните заплати в страната са нараснали с над 5 210 000 процента. Това впечатляващо число обаче е резултат от натрупаната инфлация и няколко парични реформи. За да се получи реална представа за промяната в доходите, е необходимо да се анализират реалните заплати и пенсии, коригирани спрямо инфлацията.

Изследването очертава три основни периода в развитието на доходите в България:

  1. Комунистически режим (1944-1989): През този период се наблюдава значително увеличение на реалните пенсии и по-умерено, но все пак съществено повишение на реалните заплати. Забелязва се тенденция към сближаване на пенсията за осигурителен стаж и средния размер на пенсията.
  2. Преход към пазарна икономика (1989-2002): Този период се характеризира с драстичен спад в доходите, покупателната способност и потреблението. Особено тежки са били 1990-1991 и 1996-1997 години. Негативните тенденции връщат страната с 40 години назад по отношение на потребителското благосъстояние. През този период пенсията за осигурителен стаж почти се изравнява със средния размер на пенсията.
  3. Период на възстановяване и растеж (след 2002): След признаването на българската икономика за пазарна от Европейската комисия през 2002 година, се наблюдават отчетливи положителни тенденции. Реалните заплати и пенсии започват да се повишават, като през 2023 година вече надминават нивата от края на комунистическия режим. През последното десетилетие пенсията за осигурителен стаж дори леко надвишава средния размер на пенсията в страната.

Изследователите отбелязват, че с развитието на пазарните отношения и присъединяването на България към Европейския съюз, реалните доходи се повишават, реалните цени намаляват, покупателната способност се подобрява, а потреблението нараства.

Това проучване предоставя ценна информация за икономическото развитие на България през последните десетилетия и може да послужи като основа за формиране на бъдещи икономически и социални политики. То показва, че въпреки трудностите през преходния период, страната успява да преодолее негативните тенденции и да постигне ниво на доходи, надвишаващо това от края на социалистическия период.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Въпрос
    A цените? На тока, на кубик вода, на телефончетата, на храната, на градския транспорт, на почивките, на лекарствата ....????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари