Проучване: Обсебването от известни личности е признак на по-нисък интелект

0
Мащабно проучване разкрива изненадваща връзка между звездомания и интелект
Мащабно проучване разкрива изненадваща връзка между звездомания и интелект Снимка: Асен Игнатов / Архив

Мащабно проучване разкрива изненадваща връзка между звездомания и интелект

Изследователи от Унгария установиха, че хората, които проявяват силен интерес към живота на холивудските звезди, показват по-ниски резултати на тестове за интелигентност. Това заключение е направено въз основа на мащабно проучване, включващо 1763 пълнолетни участници, чиито когнитивни способности и отношение към известните личности са били подложени на задълбочен анализ.

Научният труд, публикуван в престижното списание BMC Psychology, разкрива пряка зависимост между степента на вманиачаване по знаменитости и по-слабото представяне при решаването на когнитивни задачи. Методологията на изследването включва комбинация от лингвистични и логически тестове, както и специално разработен въпросник за оценка на отношението към известните личности.

Участниците в проучването са били подложени на серия от изпитания, сред които 30-думен тест за речников запас и задача за заместване на символи с цифри. Тези инструменти са използвани за измерване на различни аспекти на когнитивните функции, включително езикови умения и способност за бързо обработване на информация.

Успоредно с това, изследователите са приложили така наречената "скала на отношението към знаменитостите" - специализиран въпросник, създаден с цел да се определи нивото на интерес към живота на известните личности. Този инструмент съдържа поредица от твърдения, на които участниците са отговаряли с "да" или "не".

Някои от въпросите в скалата включват:

  • "Често се чувствам длъжен да науча личните навици на любимата ми знаменитост"
  • "Обсебен съм от подробности от живота на любимата ми знаменитост"
  • "Ако имах късмета да срещна любимата си знаменитост и той/тя ме помоли да извърша нещо незаконно като услуга, вероятно бих го направил"

Резултатите от проучването повдигат интересни въпроси относно връзката между културата на знаменитостите и когнитивното развитие в съвременното общество. Те подчертават необходимостта от по-задълбочено разбиране на факторите, влияещи върху интелектуалните способности и критичното мислене.

Това изследване допринася за по-широкия дебат относно влиянието на масовата култура върху когнитивното здраве и подчертава важността на балансирания подход към консумацията на медийно съдържание, свързано със знаменитости.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ant 123
    Вярно е!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари