Проучване: Най-добрият естествен пробиотик не е киселото мляко

1
Според информация от изданието The Health Site медът надминава киселото мляко по полезни свойства
Според информация от изданието The Health Site медът надминава киселото мляко по полезни свойства

Според информация от изданието The Health Site медът надминава киселото мляко по полезни свойства

Една често срещана и лесно достъпна храна се оказва истински извор на полезни хранителни вещества. Според информация от изданието The Health Site, тя надминава киселото мляко като най-добър естествен пробиотик. Става въпрос за меда, който е не само приятен на вкус, но и изключително здравословен.

Медът съдържа биологично активни растителни съединения и е богат на антиоксиданти. Той е естествен източник на енергия, което го прави идеален за хора, занимаващи се със спорт. Освен това насърчава отделянето на хормони като допамин и ендорфини, които влияят положително на настроението.

Пробиотичните свойства на меда

Медът се състои от около 80% естествени захари, 18% вода и около 2% минерали, витамини, полени и протеини. Това му съставление го прави подходящ както за консумация преди, така и след физически тренировки. Неслучайно се нарича „идеално гориво“, особено за спортисти, които се нуждаят от бързо възстановяване на енергията.

Полезните свойства на меда:

Медът притежава впечатляващ набор от полезни качества:

  • Съдържа важни хранителни вещества: само една супена лъжица (21 грама) мед доставя 64 калории и 17 грама захар под формата на фруктоза, глюкоза, малтоза и захароза.
  • Богат е на антиоксиданти, които намаляват риска от инфаркти, инсулти и някои видове рак. Употребата му допринася за умерено понижаване на кръвното налягане.
  • Медът има положителен ефект върху нивата на холестерола и намалява дискомфорта при стомашни язви и други храносмилателни проблеми.
  • Има антибактериално и противогъбично действие, което го прави идеален за успокояване на раздразненото гърло при кашлица.
  • Медът е естествен пробиотик. Той съдържа до шест вида лактобацили и четири вида бифидобактерии, които укрепват имунната система и стимулират производството на имунни клетки.

Медът като средство за контрол на теглото

Консумацията на мед може да помогне за управлението на теглото. Замяната на обикновената захар с мед подпомага поддържането на здравословно тегло и стабилизирането на нивата на кръвната захар.

От The Health Site също така споделят полезни съвети при покупката на мед: „Всеки вид мед има своя характерен цвят: цветният мед е светложълт, липовият е кехлибарен, а елдовият има по-тъмен, кафяв оттенък. Макар да има различни нюанси, естественият мед е винаги прозрачен, докато не започне да кристализира. Ако продуктът изглежда мътен или има утайка, по-добре да се въздържите от покупката.“

Липов мед и неговите уникални качества

Особено впечатляващ е липовият мед, който съдържа високи нива на аскорбинова киселина (витамин С). Това го прави подходящо средство при лечение на бронхити, настинки и други възпалителни заболявания на дихателните пътища.

Липовият мед е богат на антиоксиданти, диуретични и противовъзпалителни съединения като флавоноида кемпферол. Освен това съдържа важни аминокиселини като аргинин, който подпомага образуването на урея, хистидин – основен компонент на хемоглобина, и метионин – ключов за метаболизма на мазнините.

Как липовият мед помага на здравето:

Редовната консумация на липов мед може да:

  • Намали температурата;
  • Окаже диуретичен и холеретичен ефект;
  • Подпомогне облекчаването на възпаления и инфекции;
  • Подобри храносмилателните процеси и детоксикацията;
  • Укрепи имунната система и сърдечния мускул;
  • Насърчи здравословното хормонално равновесие и подобри съня.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари