Протестиращи от село Труд блокираха Карловско шосе

0
Искат възстановяване на автобусна линия №1 до Пловдив
Искат възстановяване на автобусна линия №1 до Пловдив Снимка: БТА

Искат възстановяване на автобусна линия №1 до Пловдив

Жители на село Труд отново блокираха Карловско шосе заради транспортни проблеми.

Недоволството в село Труд, община "Марица", ескалира за втори път в рамките на половин месец. Жителите на селото излязоха на протест и блокираха Карловско шосе, настоявайки за решение на проблема с нередовния обществен транспорт до Пловдив.

Основно искане - възстановяване на автобусна линия №1

Протестът започна в 15:00 часа пред читалището в село Труд, след което демонстрантите се преместиха на шосето. Основното искане на протестиращите е възстановяването на автобусна линия №1, която в миналото е свързвала селото с Пловдив, информира БТА.

Галина Тошева, председател на сдружение "Бъдеще за село Труд" и организатор на протеста, сподели пред БТА: "Днес отново сме на протест, тъй като взетите решения от Областна администрация, община 'Марица' и община Пловдив през последната седмица не ни удовлетворяват. Отново ни насочват към статуквото на транспорта, което са междуградски автобуси, тръгващи от други населени места и минаващи през Труд вече пълни, и които ние не можем да използваме, тъй като не спират в селото много често, особено в пиковия час."

Неадекватни алтернативи за транспорт

Според Тошева, предложените алтернативи не отговарят на нуждите на жителите: "Железопътният транспорт, който кметът на 'Марица' така усилено се опитва да ни накара да използваме, като разписание не обслужва по никакъв начин нуждите на учениците и на работещите за отиване сутрин рано и прибиране на обяд от училище или първа смяна на работа".

Над 4000 души засегнати от транспортния проблем

Протестиращите твърдят, че повече от 4000 души ежедневно се сблъскват с липсата на адекватен транспорт, което затруднява достъпа им до работни места, учебни заведения и градски услуги. В момента основният транспорт е маршрутка №5, която според жителите не спазва разписанието, често е препълнена и с незадоволителни условия на обслужване.

Готовност за продължаване на протестите

Галина Тошева заяви решимостта на жителите да продължат с протестите: "Ние няма да спрем, докато не получим адекватен градски транспорт. Местната власт има едно единствено задължение към гражданите и това е да прави така, че те да добруват и да живеят добре. Не искаме да слушаме повече оправдания и да ни се обяснява как нещо не може. След като ние можем да сме съвестни граждани, те могат да си изпълнят задълженията към нас".

Солидарност от село Войводиново

В същия ден жителите на съседното село Войводиново също излязоха на протест, споделяйки сходни проблеми с транспорта. Те посочват, че заради ремонта на "Брезовско шосе", който продължава вече трета година, са принудени да използват обходни черни пътища, което създава сериозни затруднения за достъпа на линейки и пожарни.

Единственият автобус, свързващ Пловдив с Войводиново - линия №15, не функционира от два месеца поради отказ на превозвача да изпълнява договора си заради лошото състояние на пътя.

Това е вторият протест на жителите на Войводиново за близо месец, след като на 19 септември те блокираха за над час кръговото кръстовище до Панаира в Пловдив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари