Протест и контрапротест в центъра на София

0
Спорни промени в Закона за училищното образование предизвикаха напрежение
Спорни промени в Закона за училищното образование предизвикаха напрежение Снимка: БТА

Спорни промени в Закона за училищното образование предизвикаха напрежение

Две демонстрации се проведоха днес в центъра на София, като граждани изразиха противоположни позиции относно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, които забраняват пропагандата на ЛГБТ идеи в учебните заведения. Протестът и контрапротестът бяха организирани в „триъгълника на властта“, в район, обхващащ Народното събрание и президентството.

Пред сградата на президентството се събраха протестиращи, които настояваха държавният глава Румен Радев да наложи вето на законовите промени. Тази инициатива беше организирана чрез социалната мрежа, като събитието привлече хора, подкрепящи правата на ЛГБТ общността и недоволни от ограниченията, наложени чрез новия закон. Протестиращите изразиха загриженост, че промените могат да доведат до дискриминация и нарушаване на човешките права в училищата. Един от основните им аргументи беше, че законът нарушава правото на свободно изразяване и заплашва да изолира учениците с нетрадиционна сексуална ориентация.

Същевременно, пред Народното събрание на площад „Княз Александър I“ №1 се събраха контрапротестиращи, организирани от политическата партия „Възраждане“. Те изразиха подкрепата си за промените в закона и подчертаха важността на защитата на традиционните семейни ценности и опазването на българската културна идентичност. Контрапротестът подчерта необходимостта от ясно разделение между образователната система и възможността за налагане на възгледи, които не съответстват на традиционните схващания в страната.

В района на демонстрациите имаше засилено полицейско присъствие, като органите на реда се погрижиха за спокойното протичане на събитията. Нямаше съобщения за инциденти или сблъсъци между двете групи.

Противоречията около промените в закона започнаха миналата седмица, когато Народното събрание прие новите разпоредби, с които се забранява пропагандата, популяризирането или подстрекаването на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация или полова идентичност, различна от биологичната. Тези промени бяха внесени от парламентарната група на „Възраждане“ и бяха одобрени с гласовете на 135 депутати. 57 народни представители гласуваха против, а осем се въздържаха.

В отговор на приетите промени, през последните дни бяха организирани петиции и събиране на подписи за вето върху закона. Над 7000 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени в президентската администрация с настояване Румен Радев да спре влизането в сила на измененията. Основни инициатори на тази кампания бяха Фондация „Будителките“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Независимо от натиска, президентът Румен Радев подписа указа за обнародването на промените, с което те официално влизат в сила. Според прессекретариата на държавния глава, Радев е изразил своето отношение към закона чрез подписването на този указ.

Противоречивите законови промени предизвикаха и реакция от международни институции. Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека, Майкъл О'Флеърти, изрази „дълбоко обезпокоение“ от приетия закон и призова президента на България да не го подписва. Според О'Флеърти, такива мерки могат да доведат до ограничаване на правата на ЛГБТ+ общността и да създадат враждебна среда за младите хора с различна сексуална ориентация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Как този Майкъл ..
    си позволява да притиска Президента на независима държава и да му казва какво да подписва и какво не? И този бил защитник на правата на човека На кои хора в частност. Да кажат колко в долари им платиха на протестиращите "ощетени".
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари