Промяна в статута на болница "Александровска"

1
Лечебното заведение става университетска болница
Лечебното заведение става университетска болница Снимка: БГНЕС

Лечебното заведение става университетска болница

Министерският съвет на Република България продължава да разширява списъка на лечебните заведения, които получават престижния статут на университетски болници. По предложение на министъра на здравеопазването, правителството одобрява кои болници или техни отделения придобиват това право, като основна цел е осигуряването на качествено клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, дентална медицина и фармация, както и следдипломно обучение на лекари и други здравни специалисти.

През февруари тази година, Специализираната болница по очни болести за активно лечение във Варна стана едно от последните лечебни заведения, които получиха статут на университетска болница. Тази болница е уникална в България с това, че е единствената, която извършва всички дейности, свързани с трансплантация на очни тъкани, включително роговица, склера и амниотична мембрана, както и клетки като лимбални и стволови. Специализираната болница във Варна разполага и с изградена тъканна банка, която представлява значителен ресурс за научноизследователска дейност.

Съгласно българското законодателство, университетските болници са многопрофилни или специализирани лечебни заведения, които изпълняват важна роля в медицинското образование и следдипломната квалификация. В тях се провеждат клинични обучения на студенти и докторанти, както и практическа подготовка на бъдещите здравни специалисти.

Министерският съвет прие решение, с което Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ в София също получи статут на университетска болница, съобщиха от правителствената информационна служба. Това е още една важна стъпка към укрепването на медицинското образование в страната, като се предоставя възможност на студентите да се обучават в модерни и добре оборудвани лечебни заведения.

Статутът на университетска болница е от ключово значение за развитието на медицината в България, тъй като осигурява необходимите условия за провеждане на висококачествено обучение и научни изследвания. Това от своя страна повишава качеството на медицинските услуги, предоставяни на населението, и създава нови възможности за иновации в здравеопазването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари