Промени в наредбата за приватизация в Русе

0
Кметът на Русе предлага актуализация на приватизационните наредби
Кметът на Русе предлага актуализация на приватизационните наредби Снимка: Dunavmost

Кметът на Русе предлага актуализация на приватизационните наредби

Кметът на Община Русе, Пенчо Милков, внесе предложение за изменение на Наредбата за устройство и работа на органите за приватизация и следприватизационен контрол, както и за актуализиране на Правилата за организирането и воденето на публичен регистър за процеса на приватизация и следприватизационен контрол в общината.

Предложението идва след като новоизбраната Комисия по приватизация и следприватизационен контрол (КПСК) извърши преглед на основните нормативни актове, въз основа на които осъществява своята дейност. Комисията беше сформирана с Решение №7 от 5 декември 2023 година и се състои от общински съветници и служители на Община Русе.

Основната цел на предложените изменения е да се актуализират нормативните актове в съответствие с действащото законодателство, включително Закона за приватизация и следприватизационен контрол, Закона за публичните предприятия и Наредбата за търговете и конкурсите. Също така, промените целят да отразят новата структура на общинската администрация, одобрена с Решение № 50 от 25 януари 2024 година, която влиза в сила от 1 март 2024 година.

Сред по-важните промени в Наредбата са актуализирането на препратки към конкретни членове от законодателството, отмяната на някои точки, които вече не са актуални, както и промяна в наименованието на Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол на Агенция за публичните предприятия и контрол.

По отношение на Правилата за организирането и воденето на публичен регистър, основните промени са свързани с актуализиране на наименованията на звената, отговорни за поддържане на регистъра и въвеждане на информацията в него. Това се налага поради промени в структурата на общинската администрация.

Кметът Пенчо Милков подчертава, че предложените изменения са в съответствие с правомощията на Общинския съвет и не противоречат на действащата нормативна база и правото на Европейския съюз. Той също така отбелязва, че за прилагането на тези промени не са необходими допълнителни финансови средства.

Предложението ще бъде разгледано от Общинския съвет - Русе, който трябва да вземе решение за приемане на измененията в Наредбата и Правилата. Ако бъдат одобрени, промените ще влязат в сила след разгласяването им на интернет страницата на Общински съвет - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари