Промени в градския транспорт в Русе

3
Общинските съветници обсъждат безплатен градски транспорт за пенсионери
Общинските съветници обсъждат безплатен градски транспорт за пенсионери Снимка: Dunavmost / Архив

Общинските съветници обсъждат безплатен градски транспорт за пенсионери

Общинските съветници от групата на ПП „Възраждане“ в Общинския съвет - Русе предложиха промени в Наредба № 14, която регулира превоза на пътници и багаж с обществения транспорт на територията на Община Русе. Внесеният проект за изменение и допълнение засяга раздел IV от наредбата, който обхваща категориите пътници с право на преференциални карти и условията за издаването им, включително чл. 19 и чл. 21.

Основните промени предвиждат, че лицата, които получават пенсия по условията на глава шеста от Кодекса за социално осигуряване и са навършили възрастта по чл. 68, ал. 1 – 3 от същия кодекс, ще имат право на безплатно пътуване по всички линии в градския транспорт. Освен това, абонаментните карти, предвидени по други членове, ще се закупуват, но тези по чл. 19 ще се издават от Община Русе.

Мотивите зад предложените промени са свързани с конституционното право на свободно придвижване и необходимостта от осигуряване на достъпни транспортни услуги за пенсионерите в общината, които често са с доходи под прага на бедност. Така предложените мерки са насочени към подобряване на социалната среда и насърчаване на социалното включване, като същевременно укрепват доверието в местната власт.

За изпълнението на тези промени се предвиждат финансови средства от бюджета на общината, както и от дивидентите на общинските предприятия. Според изчисленията за 2025 г., средствата ще бъдат осигурени от финансовите резерви на Община Русе, като се очаква, че необходимите 2,3 милиона лева ще могат да бъдат покрити от бюджета, осигурявайки безплатни карти за пенсионерите.

Проектът за изменение на Наредба № 14 е в съответствие с европейското законодателство и подкрепя политиката за социално включване на уязвимите групи в общността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    7
    Баба меца
    Не е истина какви глупости чета Като мерките са за бедни и уязвими групи не знам какво си безплатните карти за ученици попадащи в тая група къде са
  • 2
    6
    Багаин
    Пенчо си къта гласоподавателите. Само че на тоя малоумник не му ли е ясно че без пари общински транспорт не може да има. А за да има пари трябва да се продават билетчета, а не да се раздават безплатни карти.
  • 3
    5
    Пенсионерка
    За всички пенсионери ли се отнася, или само за някои "богоизбрани"
  • 16
    4
    Бенчо Некадърника
    Кво ревете, тъпи "русенци" дето ме избрахте? Хафтобусите били вече през един час! Важното е, че имам цели ЩЕСТ зам, кмета. Вие си висете по спирките в жегите!
  • 27
    3
    Анонимен
    Новите разписания са безобразни!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари