Прокуратурата повдигна обвинения на Румен Гайтански и Стоян Мавродиев

0
Разследването навлиза в активна фаза, събират се нови доказателства
Разследването навлиза в активна фаза, събират се нови доказателства Снимка: БНТ

Разследването навлиза в активна фаза, събират се нови доказателства

Прокуратурата представи нови данни относно разследването, свързано с отпуснатия кредит от Българската банка за развитие (ББР). Пред медиите говориха заместник градските прокурори Десислава Петрова и Деян Захариев, които дадоха разяснения за хода на следствието и обвиненията към няколко лица, замесени в случая.

Според изявленията на прокурор Захариев, обвиняеми по делото към момента са бившият директор на ББР Стоян Мавродиев, бизнесменът Румен Гайтански и представител на дружеството, усвоило кредита. Последните двама са обвинени в съучастие - единият като помагач, а другият като подбудител. За Стоян Мавродиев обвинението е за извършител. "Обвиненията все още не са предявени задочно, защото трябва да бъде изпълнена законова процедура за щателно издирване на лицата", поясни прокурор Захариев. Към момента единствено представителят на дружеството е задържан за срок от 24 часа.

Разследването се води по обвинения за престъпление по служба, като предвижданото наказание варира от 10 до 20 години лишаване от свобода, както и конфискация на част или цялото имущество на обвиняемите. Прокурор Захариев добави, че разследването продължава активно и продължават да се събират доказателства. "Следва да се анализира дали има и съпричастност към присвояването и от други длъжностни лица от ББР", уточни той, допълвайки, че на по-късен етап може да бъдат повдигнати още обвинения, включително и за пране на пари.

Делото е образувано през октомври 2022 година след сигнал за неправомерно отпуснатия кредит. Първоначално разследването е било под ръководството на главна дирекция "Борба с организираната престъпност", но по-късно е прехвърлено към следовател от Софийска градска прокуратура. С постановление от 5 май 2023 година разследването е прекратено поради липса на достатъчно доказателства за престъпление по служба. Софийска апелативна прокуратура потвърждава това решение, но констатира пропуски и непълнота по фактите в случая. Според заместник градския прокурор Десислава Петрова, връзките между дружествата, свързани с отпуснатия кредит, не са били достатъчно изследвани, което е наложило допълнителни действия.

С постановление от 20 януари 2024 година постановлението на Софийска градска прокуратура е било отменено и делото е върнато на наблюдаващия прокурор. В момента разследването е в активна фаза, като са разпитани свидетели пред съдия и е изискана допълнителна документация от ББР и ДАНС. Прокурор Петрова разкри, че Софийски градски съд е издал общо 26 разрешения за извършване на процесуално-следствени действия, които са били проведени предния ден. Иззети са предимно документи, свързани със случая.

Заместник градският прокурор Десислава Петрова призова за ненамеса в работата на прокуратурата. "Прокуратурата не се съобразява с политическия тайминг. Натискът върху съдебната власт, включително чрез внушения да съобразява поведението си с политическите стремежи, е политическа намеса в нашата работа", категорична беше тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    daskal
    Тези са опапали милиарди! Необезпеченият кредит от 150 милиона е само част от свинщината.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари