Професор Алексей Савов: Генетиката е константа, хормон не може да промени хромозомите

0
В редки случаи може мъж да има две X хромозоми, а жена – X и Y
В редки случаи може мъж да има две X хромозоми, а жена – X и Y Видео: NOVA

В редки случаи може мъж да има две X хромозоми, а жена – X и Y

В студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия, професор Алексей Савов, началник на Национална генетична лаборатория при СБАЛАГ "Майчин дом", разясни любопитни факти относно половата идентичност и необичайните хромозомни комбинации. Коментарът му беше във връзка с последния скандал около олимпийските боксьори Имане Хелиф и Лин Ю Тин.

Според професора, макар и рядко, е възможно мъж да притежава две Х хромозоми, а жена – X и Y хромозоми. Това явление се среща при един на 25 000 мъже и една на 30 000 жени. Тези необичайни хромозомни комбинации обикновено водят до репродуктивни проблеми, тъй като половите клетки практически отсъстват.

"Хормон не може да промени хромозомите. Генетиката е константа, с каквато си се родил, такава е," подчерта професор Савов, изяснявайки, че въпреки влиянието на различни хормони върху телесните функции, хромозомната структура остава непроменена.

В разговора си професор Савов сподели и интересен тест, който са изучавали като студенти, свързан с мъжкото и женското поведение. Тестът показва разликите в начина, по който мъжете и жените палят клечка кибрит и реагират на нея.

"Ако накараш мъж и жена да вземат клечка кибрит и да я запалят, ще видим няколко неща. Представителите на силния пол я палят като плъзнат наред, а жените я дърпат към себе си. Мъжете я разклащат за да изгасне, а жените я подухват. Мъжете я чупят като я строшават между пръстите си, жените го правят с двете ръце," обясни професор Савов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Чукча
    При абсолютно равно тегло и мускулна маса, мъжът е с около 50% по силен от жената. Костите му са неизмерно по плътни и устойчиви. Това, което се случва във Франция е обида за спорта, която не се е случвала в историята на света.
  • 3
    2
    Докторът умишлено
    не обяснява правилно. Има мъже и жени , които генетично са със съответните хромозоми XY и XX, а външно се изявяват като противоположния пол. Физическата сила е различна. Жена с мъжка сила. Недопустимо е да си жена и да те млати мъж под формата на жена(с външни белези). Поради тази причина МОК крие резултатите от тестовете за полова идентификация. Цялата им олимпиадка е гротескна и не спортсменска . Позор и безчестие.
  • 0
    1
    Аре стига!
    Кибритени клечки, подухване, дрън дрън. XX - жена, XY - мъж. Точка! Ама имало аномалии? Ами да направят олимпиада за аномални! Що за извратени гладиаторски битки се допуснаха момичета да се бият срещу мъже ?!?! Това Олимпиада ли е или Колизеум!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари