Проф. Мария Токмакова е "Лекар на годината 2024"

0
БЛС връчи престижното звание на специална церемония
БЛС връчи престижното звание на специална церемония Снимка: БЛС

БЛС връчи престижното звание на специална церемония

Изтъкнатият кардиолог проф. Мария Токмакова беше удостоена с престижното звание "Лекар на годината – 2024" на официална церемония, проведена в Националния исторически музей. Наградата беше връчена от д-р Николай Брънзалов, председател на Българския лекарски съюз, в навечерието на Деня на българския лекар.

Впечатляваща кариера в кардиологията

Проф. Токмакова е началник на отделение в Кардиологичната клиника на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Свети Георги" в Пловдив. Същевременно тя заема позицията на заместник-ректор по научно-изследователската дейност в Медицинския университет в същия град.

Професионалният път на проф. Токмакова започва с дипломирането ѝ от Медицинския университет в Пловдив през 1995 година. Оттогава тя неуморно се развива в областта на кардиологията, придобивайки специалности по вътрешни болести и кардиология, както и образователната и научна степен "доктор". През 2008 година става доцент по кардиология, а през 2011 година завършва магистратура по здравен мениджмънт.

Международно признание и експертиза

Професор Токмакова е обогатила своя опит чрез специализации в престижни медицински институции в Унгария, Франция и Съединените американски щати. Нейната експертиза е призната на национално ниво, като от март 2019 година тя заема позицията на главен координатор на експертния съвет по специалност "Кардиология" към Министерството на здравеопазването.

Приносът на проф. Токмакова към кардиологията надхвърля националните граници. Тя е била научен секретар и председател на Дружеството на кардиолозите в България, а от 2024 година е член на Управителния борд на Европейското кардиологично дружество.

Признание за всеотдайност към професията

При получаването на наградата, проф. Токмакова изрази дълбока благодарност: "Благодаря за изключително високата чест, това е огромно признание". Тя отдаде заслуженото на своя баща, на учителите си в България и чужбина, на колегите и семейството си, посвещавайки наградата на своите сътрудници.

Д-р Николай Брънзалов подчерта значимостта на този ден за лекарското съсловие: "Денят 19 октомври – Ден на българския лекар, не е обикновен ден, нито обикновен празник, а ден, в който подчертаваме значението на нашите постижения в лечебната практика, в науката, в иновативната медицина, в грижата за кариерното израстване на младите лекари".

Министърът на здравеопазването за доверието към лекарите

Служебният министър на здравеопазването, д-р Галя Кондева, акцентира върху необходимостта от изграждане на доверие между лекари и пациенти: "Трябва да се работи за доверието така, че да не чуваме вече за насилие над лекари". Тя призова лекарите да бъдат горди със своите постижения, подчертавайки важността на всеотдайността в изпълнението на лекарския дълг.

Отличия за заслужили медици

По време на церемонията бяха връчени награди в различни категории, отличаващи дългогодишна дейност, принос към иновативната медицина, подкрепа за млади таланти и утвърждаване авторитета на съсловната организация. Специална награда за лекарска всеотдайност и етика "Д-р Стефан Черкезов" беше връчена на екипа от Центъра по спешна медицинска помощ по въздух.

Церемонията, проведена в навечерието на Деня на свети Йоан Рилски Чудотворец – избран за Ден на българския лекар, събра представители на медицинската общност, народни представители и ръководители на съсловни организации, подчертавайки значимостта на лекарската професия за обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари