Проф. Иво Петров: Имам чувството, че нацията е в депресия и има нужда от лечение или психолог!

1
България не върви в правилната посока, каза кардиологът
България не върви в правилната посока, каза кардиологът Снимка: Acibadem City Clinic УМБАЛ Сърдечно-съдов център / Facebook

България не върви в правилната посока, каза кардиологът

Гост на предаването "Опорни хора" в навечерието на Възкресение Христово е кардиологът проф. Иво Петров и пояснява къде е Господ в работата на лекаря.

"Смирението в нас липсва и ние сме виновни за това. Имам чувството, че цялата нация е в една депресия и има категорична нужда от лечение или психолог. Изживяваме един катаклизъм, от който не знам дали ще се измъкнем. За съжаление ми се струва, че България не върви в правилна посока и за това сме виновни ние, явно това е нашият избор. Ние заместихме истинските, човешки и духовни ценности с друга ценностна система. Няма как да не си признаем, че от всички новоприети членове в Европейския съюз, България изостана най-много. Съжалявам, че говоря за това в такъв светъл ден, но то е много важно и не трябва да избягваме, защото ако си затваряме очите нещата ще продължат по същия начин", каза проф. Иво Петров.

Пред Bulgaria ON AIR той постави фокус върху това изоставане на България. Според него до голяма степен то идва заради политиците и заради това, че не можем да се справим с корупцията, но ние сме си избрали управляващите.

"Тези турбуленции и тези привидни катаклизми най-често обслужват нечии интереси. Проблемът е, че нашият интерес е социалната правова държава, държавата, която да е подчинена на здравия обществен интерес, който да бъде закрепен с едно право, което е неотменимо, а в момента царстват политическите интереси, които в голяма степен се различават от обществените. Братоубийственият синдром е бил характерен за българите между двете войни и България някак си е оцеляла, надявам се, че ще оцелеем и сега", подчерта гостът.

Той допълни, че предсрочните избори са белег за несправяне. Всички хора имат различия, но много често залогът е голям и се правят компромиси, и се взимат правилни решения. Управляването на държавата е отговорност, която политиците ни явно не разбират.

"Трябва да има сегменти от обществения живот, които да се неприкосновени, включително и за политиците и политическите боричкания. Това са националната сигурност, здравеопазването и образованието, трите фундаменти на една държава. Здравеопазването в моменти преди избори попада в полесражението, което е ужасяващо и в това полесражение се взимат неправилни решения, които много бързо се отменят. Здравеопазната политика трябва да бъде различна от политиката. Тя е стратегия, не политиканстване", коментира Иво Петров.

По повод казуса с частната болница "Мама и аз", проф. Петров заяви, че са се опитали да противопоставят нещо неслучило се спрямо нещо, което ще се случи, и двете неща ги няма, но те вече се противопоставят. Според него цялата концепция, че това е единствената детска болница, която ще оправи цялата педиатрична помощ, е грешна. Добре е да има една високотехнологична болница, която да обслужва тежки, специфични случаи, но такъв тип високотехнична грижа трябва да има във всеки регион в България, не само в София.

"Има много предимства в българското здравеопазване - то е изключително достъпно. Много българи, живеещи в чужбина, се връщат, за да получат медицинска помощ. Разбира се има и множество недостатъци. Концепцията на здравната карта е сгрешена, тя не трябва да бъде лимитирана, трябва да бъди стимулираща. Трябва да задава минималните изисквания, под които не може да се пада. Не е отговорност на здравната карта да елиминира и отстранява", каза той по повод българското здравеопазване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    При цялото ми уважение,
    Докторе,не стана ясно за частната болница ли си или за държавната.Много извъртяно по килифарски го даваш.А кадрите ??От държавната в частната,нали?!Вече изградени,с опит и авторитет.Както показват фактите с регионалните частни болници.Защото технологиите не лекуват.Играят много пари и се явиха всякакви агитатори.
  • 3
    3
    Anton
    За бесило са и разстрел, без сьд и присъда,всички престъпници от Герб,мазни идол и мафиоти.
  • 4
    2
    123
    А аз имам чувството, че политическият "елит" плаче за автомат ак-47 !
  • 6
    1
    Тони
    Дава,има нужда от промяна и лечение нацията,и това ще стане като гангстерите от Герб,влязат в затвора, всички утрепки и мутри,...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари