Проф. Георги Рачев прогнозира връх на горещата вълна в сряда

1
Продължаващите жеги в България ще достигнат своя връх, но очакваното разхлаждане ще бъде минимално
Продължаващите жеги в България ще достигнат своя връх, но очакваното разхлаждане ще бъде минимално

Продължаващите жеги в България ще достигнат своя връх, но очакваното разхлаждане ще бъде минимално

Проф. Георги Рачев прогнозира връх на горещата вълна в сряда.

България преживява изключително продължителни жеги, които продължават вече три седмици, според проф. Георги Рачев, който се включи в предаването „Тази сутрин“ по bTV от Сицилия. Професорът отбеляза, че подобни горещини не са нормални за този период на годината.

В град Сандански е регистриран своеобразен рекорд – средната денонощна температура през последните осем дни е над 30 градуса. Сутрините започват с температури около 20 градуса, а следобедните часове достигат до 40 градуса.

Според проф. Рачев, последните толкова горещи дни в България ще бъдат днес и утре, като върхът на горещата вълна се очаква в сряда. Въпреки очакванията за по-високи температури в Русе, Лом и Свищов, максималните стойности там са били по-ниски от прогнозите.

Варна – неочакван температурен колос

Варна се откроява като "колос в температурно отношение", посочва проф. Рачев. След горещите нощи в морския град, жегите през деня се понасят трудно от местните жители и туристите. Температурите за сряда и четвъртък ще надхвърлят 35 градуса през деня и ще останат над 20 градуса през нощта. В Бургас се очаква малко по-хладно време през същия период.

Минимално разхлаждане и нови жеги

Проф. Рачев предупреди, че очакваното разхлаждане няма да бъде толкова значително, колкото се надяваха хората. Въпреки това, климатологът прогнозира, че в събота и неделя температурите ще спаднат с около 7 градуса. Но тази промяна ще бъде краткотрайна, тъй като жегите ще се завърнат отново след уикенда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари