Проф. Георги Касчиев: АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" e нелегална

0
Нарастващ проблем с ядрените отпадъци в България
Нарастващ проблем с ядрените отпадъци в България Снимка: Bulgaria On Air

Нарастващ проблем с ядрените отпадъци в България

Енергийният експерт професор Георги Касчиев повдигна сериозни въпроси относно законността на строителните дейности в АЕЦ "Козлодуй" по време на участието си в телевизионното предаване "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Незаконно строителство на седми блок?

Според информация от Министерството на околната среда и водите, цитирана от професор Касчиев, АЕЦ "Козлодуй" и нейното дъщерно дружество "Нови мощности" са започнали строителство на седми блок още през лятото на миналата година. Експертът подчерта, че това се случва без необходимите разрешения и одобрения.

"Към този момент няма решение на Министерския съвет за изграждане на нови ядрени мощности. Никой не може да си позволи сам осъществяване на такова инвестиционно предложение. Няма подписани никакви договори, няма никакви предварителни разговори или одобрение от Европейската комисия. Имаме нелегална атомна централа, което осъществяване започна", заяви професор Касчиев.

Европейски регулации и международни договори

Професорът напомни, че България има договор за използване на ядрената енергия в Европейския съюз, който изисква одобрение от Европейската комисия за участието на фирми извън ЕС в подобни проекти.

Нарастващ проблем с ядрените отпадъци

Друг сериозен въпрос, повдигнат от професор Касчиев, е увеличаващото се количество ядрени отпадъци на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

"В края на миналата година на площадката на Козлодуй имаше натрупани около 996 тона тежък метал в отработеното гориво. Тази година се увеличава - около 1 030 тона", посочи експертът.

Той подчерта, че временното съхранение на тези отпадъци има своите ограничения и че единственото приемливо дългосрочно решение е изграждането на дълбоко геоложко хранилище.

Планов ремонт на шести блок

Професор Касчиев също така информира за предстоящия планов ремонт на шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Още днес е започнало намаляване постепенно на мощността, вероятно към нощните часове блокът ще бъде спрян за около 40 дни. Главната цел е да се опитат да решат проблемите с третия парогенератор", обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари