Проектът за удълбочаване на река Дунав получи зелена светлина от ЕК

2
България получи одобрение за четири инфраструктурни проекта от Европейската комисия
България получи одобрение за четири инфраструктурни проекта от Европейската комисия Снимка: Министерство на транспорта

България получи одобрение за четири инфраструктурни проекта от Европейската комисия

Европейската комисия даде зелена светлина на четири важни инфраструктурни проекта в България по Механизма за свързване на Европа 2021-2027. Това стана ясно по време на редовното заседание на Комитета по МСЕ, проведено в Брюксел. Общата стойност на проектите възлиза на почти 169 милиона евро, от които малко над 143 милиона евро са финансирани от Кохезионния пакет на Механизма, съобщиха от Министерство на транспорта.

FAST Danube 2: Подобряване на условията за корабоплаване по Дунав

Един от одобрените проекти е съвместният българо-румънски проект FAST Danube 2, който включва драгажни и укрепителни дейности в общата част на река Дунав. Целта е да се гарантират добри условия за корабоплаване 340 дни в годината, като по този начин значително се подобрява свързаността на Дунавския регион. Проектът е на стойност почти 112 милиона евро, от които 95 милиона евро са осигурени от европейските фондове.

Мрежа от паркинги за тежкотоварни превозни средства

Друг важен проект, който получи одобрение, е „Безопасна и сигурна мрежа от паркинги за тежкотоварни превозни средства за постигане на интелигентна мобилност в България“, представен от Сдружение „Аутомотив Клъстер България“. Европейското финансиране за този проект възлиза на около 27 милиона евро. Проектът включва изграждането на четири нови паркинг зони с шест паркинга и общ капацитет от 426 паркоместа за тежкотоварни автомобили, разположени в областите София, Перник и Пазарджик. Очаква се проектът да стартира през септември тази година и да приключи до февруари 2027 година.

Инвестиции в железопътната инфраструктура

Сред одобрените проекти са и два важни проекта в железопътния сектор. На Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са отпуснати 12,4 милиона евро за модернизация на тягови подстанции „Червена вода“ и „Хитрино“. Вторият железопътен проект е свързан с развитието на железопътната мрежа на територията на пристанищни терминали „Бургас-Изток 2“ и „Бургас-Запад“. Този проект включва изграждането на около 4 километра нови жп линии и нова разпределителна гара на пристанището, с обща стойност 10,7 милиона евро. Бенефициент на този проект е „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Много добре,много добре
    Богата трапеза ама с трохите ли ще дйстват след закуска и обяд или със сухари или каквото е останало от тях? Щото......
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари