Присъда от доживотен затвор получиха убийците от Негован

1
Софийският градски съд осъди Георги Начев и Пламен Шляпашки за двойното убийство на Йордан и Марияна Атанасови
Софийският градски съд осъди Георги Начев и Пламен Шляпашки за двойното убийство на Йордан и Марияна Атанасови Снимка: Милена Стойкова/БТА

Софийският градски съд осъди Георги Начев и Пламен Шляпашки за двойното убийство на Йордан и Марияна Атанасови

Петчленен състав на Софийския градски съд с председател съдия Мирослава Тодорова постанови присъда доживотен затвор за Георги Начев и Пламен Шляпашки. Те бяха признати за виновни за жестокото убийство на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна, извършено през юли 2019 година. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано, както от подсъдимите, така и от прокуратурата, която настояваше за доживотен затвор без право на замяна.

Убийството, което шокира страната

Престъплението, извършено на 14 юли 2019 година, потресе обществото със своята бруталност. Йордан Атанасов, на 73 години, и съпругата му Марияна, на 71 години, бяха убити в собствения си апартамент на булевард „Витоша“ в квартал „Иван Вазов“ в София. След това телата им бяха разчленени и изхвърлени във водоема край село Негован, където бяха открити на 18 август 2019 година.

Според разследването, мотивът за престъплението е користен – двамата обвиняеми, които са познавали жертвите от години, искали да се доберат до парите от наскоро продаден имот на семейството. Въпреки че претърсили апартамента, те не открили парите, а се задоволили със златни накити, монети, часовници и пощенски марки, които по-късно продали за около 900 лева.

Следствието и разкриването на убийците

На 17 август 2019 година, местен жител подал сигнал към 18:00 часа за открит череп в близост до водоема на село Негован. При последвалия оглед от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) бяха намерени останките не само на едно, а на две тела. В хода на разследването бе установено, че те принадлежат на Йордан Атанасов и съпругата му Марияна.

Георги Начев и Пламен Шляпашки бяха арестувани на 28 август 2019 година извън София, след като били наблюдавани няколко дни. По време на разследването те направиха самопризнания, които впоследствие Начев оттегли на едно от последните съдебни заседания, заявявайки, че убитите са му били като родители.

Процесът и съдебното решение

Процесът срещу двамата обвиняеми премина през няколко етапа, включително множество заседания, разпити на свидетели и експертизи. На 31 януари 2024 година беше гледано разпоредителното дело, а на 3 април 2024 година започнаха разпитите на вещи лица и преглед на съдебно-медицинските експертизи.

Съдът взе под внимание тежестта на извършеното престъпление, както и доказателствата, които ясно показваха вината на Георги Начев и Пламен Шляпашки. Петчленният състав на Софийския градски съд постанови доживотен затвор за двамата подсъдими. В допълнение, те бяха осъдени да изплатят общо около 300 хиляди лева като обезщетение за неимуществени вреди на близките на жертвите.

Адвокатите на Георги Начев и Пламен Шляпашки вече заявиха, че ще обжалват съдебното решение. В същото време прокуратурата все още не е решила дали ще протестира присъдата, тъй като тя настояваше за най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    34т34т
    трябва да има присъда "ОКО ЗА ОКО" където щом са убили и разчленили хората, трябва и тях по малко да ги ампутират, без упойка, по някой пръст или нещо подобно колкото да не умрат от болка и като заздравее пак да им ампутират по нещо докато остане един торс с глава само
  • 5
    2
    След цели 5 години!!!
    Какво беше неясно на магистратите? Кой храни убийците през всичкото време ние, нали? Както и вас.Сега ще се чака и обжалването. ДОЖИВОТЕН БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА. Ако имаше смъртно наказание, те са най- подходящи.
  • 10
    1
    Еееее
    Чак сега са осъдени!!!БРАВО!!! Съдебната система работи бързичко!!!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...