Причини да напълнеем в областта на корема

0
Прекомерното натрупване на мазнини в тази област крие здравословни рискове
Прекомерното натрупване на мазнини в тази област крие здравословни рискове

Прекомерното натрупване на мазнини в тази област крие здравословни рискове

С нарастването на индустриализацията на хранителната промишленост и свързаните с нея отрасли, включително химическата и фармацевтичната индустрия, започват да се появяват нови проблеми, свързани с храненето. Преди индустриализацията, хората разчитали на разнообразието и наличността на храна в различни периоди, което често водело до недостиг. Днес обаче, в условията на изобилие, хората инстинктивно консумират повече от необходимото. Този феномен се наблюдава не само при хората, но и при домашните животни, отглеждани от тях. Въпреки това, има интересни изключения – например, котките често не консумират преработени продукти като кренвирши, за разлика от хората.

В миналото за отслабване бе достатъчно да се набляга на нискокалорични храни, като промяната на хранителните навици се считаше за основен подход за сваляне на излишни килограми. Въпреки това, този подход често не се оказваше успешен за всички. Днес се разбира, че съвременните продукти, съдържащи ГМО, глюкозо-фруктозен сироп, консерванти и хормони, допринасят значително за трупането на излишни мазнини, особено в областта на корема.

Хормоналните проблеми също играят роля при натрупването на тегло. Една от сериозните последици, свързани с подуването на корема, може да се дължи на различни медицински състояния. Например, при жените голямото коремче може да бъде симптом на сериозен здравословен проблем, като рак на яйчниците. За съжаление, често тези симптоми се пренебрегват или биват погрешно диагностицирани като резултат от преяждане.

Хората често се оплакват от подуване на корема, дори и когато не се хранят обилно. Тези симптоми могат да бъдат резултат от различни фактори – от хормонални промени до генетична предразположеност. При някои хора коремната област се подува дори след консумация на вода, като това състояние често предизвиква неудобство и се възприема като естетически проблем. Независимо от причината, е важно да се вземат мерки, тъй като прекомерното натрупване на мазнини в областта на корема може да доведе до сериозни здравословни рискове.

Факторите, които допринасят за напълняването в коремната област, са много. Освен генетичната предразположеност, стресът играе важна роля. При стрес организмът произвежда кортизол, който стимулира натрупването на мазнини около корема. При жените менопаузата също може да бъде фактор за увеличаване на коремните мазнини поради хормоналните промени в този период.

Натрупването на мазнини в коремната област може да бъде разделено на два типа – подкожни и висцерални. Подкожните мазнини са тези, които се натрупват непосредствено под кожата и влияят на външния вид. Въпреки че те също не са полезни, висцералните мазнини, които обграждат органите, са много по-опасни, тъй като увеличават риска от сериозни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Ако забележите, че сте натрупали излишни килограми в областта на корема, е добре да промените начина си на живот. Включването на умерено интензивни физически упражнения за поне 30 минути на ден, както и тренировките с тежести, могат значително да помогнат за намаляване на мазнините в тази област. Контролът върху количеството храна също играе важна роля в борбата с напълняването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари