При фалити на аптеки пациентите ще имат ли достъп до лекарства?

1
Ситуацията не е обнадеждаваща
Ситуацията не е обнадеждаваща Видео: NOVA

Ситуацията не е обнадеждаваща

На сайта на Министерството на здравеопазването, на 21 юни беше качен проект, за промяна на Наредба 4, която касае изписването и отпускането на лекарствени продукти по лекарско предписание по НЗОК.

Проектът предвижда неща, които ние сме предлагали от преди, още откакто съществува електронната рецепта. В момента има ограничение на една електронна рецепта да се описват до три лекарствени продукта, това ограничение е останало от времето на хартията, защото тази рецепта трябва да бъде изпълнена само в една аптека. Откакто има електронна рецепта, това е излишно. Това коментира председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов, цитиран от NOVA.

Според него проблемът е в това, че заплащането за една огромна група лекарствени продукти за аптеките, е свързано с броя рецепти, които изпълнява аптеката. „Предложението всичко да се събере в една рецепта, означава да се променят плащанията в аптеките. Те ще отпускат същия брой лекарствени продукти, но за много по-малко възнаграждение”, каза още Маринов.

Когато аптеката си прекрати договора с касата, пациентите няма да имат достъп до реимбурсирани от НЗОК лекарствени продукти. Огромна част от пациентите в България не могат да си позволят определена терапия, ако нямат достъп до аптека, която работи с НЗОК, добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Прави са долупишещите
    Вече прекаляват, за всяко нещо да се ходи при личния лекар. А фактът, че личните лекари намаляват като бройка. А фактът, че все повече и повече бумащина им се вменява и възлага. Ако въобще някой заблуден завършил медицина лекар остане в България, той веднага предпочита да стане специалист, а не да бъде общопрактикуващ лекар. Наличните застаряват. На практика държавата отказва да лекува своите граждани. Безумието, започнало от оня малоумник министър Хинков продължава, как не Ви е срам
  • 5
    2
    Тъпо е
    От 15 години си пия хапчетата за кръвно. Сюрпризираха ме, че вече ми е необходима рецепта от личния лекар ?! Чакайте сега, не че три лева потребителска такса ще ми разклатят бюджета, но три лева за дадени хора е храната за два дни! О, да! Има и такива хора! Дразни ме безумието, че ще трябва да се редя на опашка с часове за може личния ми лекар да ми напише хартийката с хапчетата, които съм си купувал свободно 15 години! А в някаква степен те са животоспасяващи.
  • 3
    1
    Ами сигурно това е
    целта на занятието.Здравноосигурени пациенти да си плащат пълната цена на нужното им лекарство. Заложен е капан и за пациентите и за аптеките Тогава да се ликвидира НЗОК .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари