Президентът спира назначението на новото правителство заради Калин Стоянов

9
Отказ на президента провали проектокабинета на Грънчарова - Кожарева
Отказ на президента провали проектокабинета на Грънчарова - Кожарева Снимка: БГНЕС

Отказ на президента провали проектокабинета на Грънчарова - Кожарева

Проектокабинетът, предложен от Горица Грънчарова - Кожарева, се провали, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на ново служебно правителство. Основната причина за отказа е решението на Кожарева да запази Калин Стоянов като министър на вътрешните работи, съобщава репортер на Българската телеграфна агенция (БГНЕС).

Кожарева е заявила твърдо намерение Стоянов да остане начело на Министерството на вътрешните работи, въпреки настояването на държавния глава да предложи друг кандидат. Президентът Радев ѝ е дал краен срок до 15:00 часа днес за преосмисляне на позицията ѝ.

В своя отговор Кожарева е подчертала, че решението ѝ е информирано и отговорността за него е изцяло нейна. Въпреки това, президентът е категоричен, че клетва в парламента утре няма да има.

След като ново служебно правителство не беше назначено, изборите се отлагат за след 20 октомври, а кабинетът на Димитър Главчев ще продължи да изпълнява своите функции, обяви президентът Радев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    13
    Истината
    Радев наруши Конституцията! ИМПИЙЧМЪНТ! В Основния закон императивно е посочено, че президентът "по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок." НазначаВА, а не може да назначи. Длъжен е да назначи, след като е получил предложението от кандидата за служебен министър-председател. Президентът има свобода само да избере кой от списъка с лица да бъде служебен министър-председател, но няма право на избор по отношение на акта на назначаване на предложения състав на служебното правителство. Нормата не е диспозитивна, а императивна. Същото е и като при обнародването на законите в Държавен вестник след преодоляването на президентското вето. Президентът вече няма право на избор, а е длъжен да извърши действието. Чл.99 (5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.
  • -1
    12
    Anton
    Браво на президента!Пич е!!!Само така!!!Шут и да ги няма....Армията да излезе и да арестуват Боко ,шиши мазния и всички престъпни мутри и гангстери противни от Герб.
  • 3
    11
    Bnews
    Едно глупаво и комлексирано момченце пали държавата и пробва държавен преврат по подобие на Пабло Ескобар в началото на 90-те в Колумбия, Латинска Америка. Вместо сикариос, нашият Пабло (Шиши) ползва мутрите и полицията. Същото става и в Колумбия, когато цялата полиция е купена от наркобароните, а Съдебната палата в Богота е взривена отвътре и няма действаща съдебна система. Тогава вадят армията срещу полицията и армията на сикариосите в Богота, Кали и Меделин. Гледайте тотално неадекватната и безкрайно глупава, но болезнено амбициозна женица с емблематичното име Горица Кожарева, която безпомощно повтаря опорките на обезумелия 5-6 годишен Шиши! Гледайте ченгетата в униформи, вдигнати като стадо пред МВР, гледайте селския милиционер Калин Стоянов с IQ под 80, гледайте “конституционната съдийка” Деса Атанасова и смятайте какво дъно е ударила държавата?! Какви хора са изпълзяли по върховете и през последните 20 години!! Къде е Борисов? Защо се крие? И него ли го е страх какви ги върши детето – чудо “феномена” Шиши от бункера си. Защото Шиши е решил да пали гражданска и етническа война с мутрите, с милиционерите и с глупавите си калинки, които се държат като безмозъчни дронове и киборги. Държавата има нужда от спешно закриване, рестарт и преосноваване. Като за начало съберете депутати и мнозинство за читав омбудсман, за да има честни избори. А после сеч, като за начало от Сметната палата и МВР. Борисов, защо мълчиш? Сарафов, ще разследваш ли всички нас за “политически натиск” срещу Козица Кожарева, за да има честни и свободни избори без машата на Шиши? ПеПетата и дебета, къде мишкувате, след като с вашите промени в конституцията подарихте цялата държава в ръцете на приятеля си Шиши? Сарафов, ще разследваш ли Шиши и Борисов за натиск на Главчев да уволни външния си министър и областните управители от ДПС? Сарафов, ще обясниш ли на Козарева как работи държавата и какво е парламентаризъм и гражданско общество? Сарафов, Борисов, и вие ли сте пипала на детето – чудо, Феномена в БГ политика?
  • -3
    10
    Запознат бесарабски гей
    За никой вече не е тайна,че аз освен ДеБил-ПеПераст съм и депесарски мазен ибрикчия. Мастурбирам,докато ям лайната на Лойд Остин,а ДеБелян ПеПеевски ми набива опорките за деня в олабения гъз. Румен Радев не е нарушил никаква Конституция,а дори и да е,аз няма как да знам,защото не съм юрист,а най обикновена смрадлива ПеПеруга
  • 5
    9
    Браво
    на президента!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари