Президентът изрази съболезнования на семейството на Кирил Писарски

1
Творецът си отиде от този свят вчера
Творецът си отиде от този свят вчера Снимка: БНТ

Писарски е създател на популярното в миналото детско предаване "Бързи, смели, сръчни"

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството и близките на Кирил Писарски по повод кончината на видния общественик, писател и дългогодишен деятел на Българската национална телевизия (БНТ). Държавният глава отбеляза високата стойност на творческата дейност на Писарски, която той определи като пример за въображение, креативност и професионализъм, допринасяща значително за духовното израстване на поколения български деца и младежи, съобщиха от от прессекретариата на държавния глава.

Професионален път, посветен на българските деца

Кирил Писарски е личност с впечатляваща биография и значителен принос към развитието на българската култура и медийна среда. Прекарал повече от три десетилетия в Българската национална телевизия, Писарски създава и редактира редица емблематични телевизионни предавания и рубрики, които са оставили траен отпечатък в сърцата на поколения зрители. Сред тях са "Бързи, смели, сръчни", "Не се сърди, човече", "Накъде в неделя", "При нас е весело", "Весел старт" и "Хубава си, татковино".

Неговата работа не само развлича, но и възпитава, като успешно комбинира образователни и забавни елементи, насочени към подрастващите. Президентът Румен Радев подчерта, че със своята отдаденост към професията и мисията си, Писарски оставя ярка следа в обществената памет, а творчеството му ще бъде запомнено като принос към духовното развитие на младите поколения.

Кариера, белязана от международен опит

Кариерата на Кирил Писарски не се ограничава само в рамките на България. Още като студент в Чехословакия, той активно сътрудничи на множество местни вестници, списания и радио "Прага". Опитът му в чужбина включва и една година работа в Чехословашката телевизия, както и участие като кореспондент на БНТ в страната. Писарски продължава да пише за българските вестници и списания, публикувайки разнообразни материали - от информации и очерци до пътеписи и фейлетони.

Творчеството му се разпростира и в литературата, като той е автор на редица книги, насочени предимно към децата и младежите. Сред неговите издания са "При нас е весело", "Бързи, смели, сръчни", "Команда Прилеп" и "Жижи". Писарски остава верен на стила си, съчетаващ творческа свобода и насърчаване на младите към спорт и забавление чрез игри.

Наследството на Кирил Писарски

Освен в телевизията и литературата, Писарски оставя значително наследство и в киното. Той е автор, оператор и режисьор на 36 филмови новели за деца, както и на 65 документални филма от рубриката "Хубава си, татковино". Неговото творчество е насочено към подчертаването на красотата на България и възпитаването на младите в любов към родината.

Забележителната му кариера е призната не само от аудиторията, но и от неговите колеги. Писарски е един от основателите на Спортната редакция на БНТ, а името му остава неразривно свързано с детските и младежките предавания на националната телевизия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари