Превозиха болно дете от София до Щутгарт със самолет "Спартан"

1
Адмирал Емил Ефтимов лично разпореди животоспасяващата мисия
Адмирал Емил Ефтимов лично разпореди животоспасяващата мисия Снимка: МО

Адмирал Емил Ефтимов лично разпореди животоспасяващата мисия

В четвъртък, 17 октомври 2024 година, екипаж на военнотранспортен самолет C-27J "Spartan" от авиобаза Враждебна успешно осъществи спешна медицинска евакуация на тежко болно дете от България до Германия.

Детайли за мисията

Самолетът излетя от летище София в 10:10 часа с основна задача да транспортира пациент и придружаващ медицински екип от Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания (СБАЛДОЗ) "Проф. Иван Митев" в столицата. След тричасов полет, в 13:06 часа, машината кацна на летище Щутгарт във Федерална република Германия.

Успешно завръщане

След изпълнение на мисията, в 17:46 часа самолетът се завърна благополучно на летище София. Екипажът докладва за успешно изпълнение на задачата по транспортиране на медицинския екип и малкия пациент.

Екипаж на мисията

Полетът беше осъществен от висококвалифициран екипаж на Военновъздушните сили, включващ:

  • Командир: капитан Георги Пъшев
  • Помощник-командир: капитан Николай Калайджиев
  • Борден инженер: капитан Митко Гергов
  • Борден механик: младши сержант Илиан Стоянов
  • Сътрудник: старши сержант Биляна Полянкова

Координация на високо ниво

Специалната мисия беше осъществена по заповед на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, след постъпила заявка от Министерството на здравеопазването. Този случай демонстрира ефективното взаимодействие между различните държавни институции в критични ситуации.

Важността на военната авиация в гражданския сектор

Тази мисия подчертава значимата роля, която военната авиация може да играе в подкрепа на гражданския сектор, особено при спешни медицински случаи. Възможността за бързо и безопасно транспортиране на пациенти на дълги разстояния може да бъде животоспасяваща в критични ситуации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари