Прекратяваме договор с мобилен оператор без неустойки, ако повиши цената

1
Законопроект предвижда по-голяма защита за гражданите при нелоялни търговски практики от мобилните оператори
Законопроект предвижда по-голяма защита за гражданите при нелоялни търговски практики от мобилните оператори

Законопроект предвижда по-голяма защита за гражданите при нелоялни търговски практики от мобилните оператори

Народните представители от “Продължаваме Промяната – Демократична България” внесоха нов законопроект в Народното събрание, който предвижда значителни промени в Закона за електронните съобщения. Основната цел на законопроекта, чийто водещ инициатор е Мартин Димитров, е да даде възможност на гражданите и фирмите да прекратяват договорите си с мобилните оператори без неустойки при всяко повишаване на цените от страна на операторите.

“Един от основните ни приоритети е битката с монополите и квази-монополите. Предлагаме потребителите да могат да се отказват без неустойка при едностранно повишаване на цената от мобилен оператор, което включва и случаите на индексация, но не само. Милиони потребители станаха жертва на едностранно индексиране на договори с инфлацията. Очакваме мярката да създаде повече справедливост за потребителите,” коментира народният представител Мартин Димитров.

Според вносителите, законопроектът има за цел да осигури стабилност на договорите с мобилните оператори, да стимулира конкуренцията между операторите и да предостави на потребителите свобода да избират конкретен доставчик на услуги.

Право на преносимост на телефонните номера

Друга важна промяна в Закона за електронните съобщения, предложена от ПП-ДБ, е свързана с преносимостта на телефонните номера. Законопроектът предвижда гражданите да могат да запазват своя телефонен номер при смяна на оператора, независимо от обстоятелствата по прекратяването на договора.

“В последните години се наблюдават некоректни търговски практики на прекратяване на договор от страна на оператор в определени случаи, което препятства възможността за преносимост на номерата,” се казва в мотивите на вносителя Божидар Божанов и група депутати от ПП-ДБ. С предложеното изменение правото на преносимост няма да зависи от това кой е прекратил договора. Премахва се и възможността крайният ползвател да се откаже от това си право.

Влиянието на предложените промени

Ако законопроектът бъде приет, той ще предостави по-голяма защита на потребителите и ще ограничи възможността за злоупотреби от страна на мобилните оператори. Очаква се тези мерки да доведат до по-честна конкуренция на пазара и до по-добри условия за потребителите, които често са изправени пред едностранни решения за повишаване на цените.

През последните години, много потребители бяха принудени да приемат по-високи цени поради инфлационни индексирания, въпреки че договорите им не предвиждаха такива условия. Новият законопроект ще даде възможност на тези потребители да прекратяват договорите си без неустойки и да избират нови, по-изгодни оферти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    дрън, дрън
    и какво като прекратя договора?!? Ще отида при другия кожодер?!? Все едно да прекратя договора с енергото или ВиК ?!? Жива ПР акция!
  • -7
    3
    До въпрос
    За да питаш в 03:10 сутринта като те емне простатата....или някой или нещо не ти е пуснало.
  • 11
    2
    Има ли ?
    Картелно споразумение,има ли между операторите? Предплатените им планове са като наговорени за срок на валидност на пакетите,21 дни.Това го няма никъде.Самозабравиха се.Такива оператори няма.
  • 14
    1
    Въпрос
    И трите частни чужди мобилни оператори дерат кожите ни почти еднакво. А защо няма държавен, български оператор? Защо?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари