Представяне на книгата „Монолог на режисьора“ от Станчо Станчев

0

Вход свободен

Един от акцентите на съпътстващата програма на Националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, който ще се проведе в Русе от 18 до 22 юни, е представянето на мемоарната книга на Станчо Станчев „Монолог на режисьора“.

Станчо Станчев (1932 – 2017) е театрален режисьор, ученик на проф. Боян Дановски. Дипломира се със специалност „Режисура“ в Държавното висше театрално училище „Кръстьо Сарафов“ през 1955 година. Работи в ДТ „Сава Огнянов“ – Русе от 1959 до 1962 г.

„Монолог на режисьора“ е автобиографичен разказ – дневник за личните, творческите и професионалните перипетии на един режисьор от детството до края на живота му, който богато описва и културния и обществено-политически живот в България от 30-те години на миналия век до наши дни. Тази своеобразна панорама се допълва от над 500 снимки, писма от колеги и приятели, интервюта и откъси от рецензии за спектакли, режисьорски експликации и рисунки на автора.

Станчо Станчев е знаково свързан с русенската сцена именно като млад театрален режисьор.

След успеха на шуменския му спектакъл „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников в София на Втория преглед на българската драма и театър през 1959 г., Станчев е назначен в ДТ „Сава Огнянов“ – Русе.

Книгата ще бъде представена от съставителя Теменуга Станчева – дъщеря на режисьора, модератор – Косьо Станев, с участието на Любомир Кънев. Биографичен анонс ще направи Крум Гергицов – театровед и дългогодишен драматург на ДТ „Сава Огнянов“.

Събитието е на 18 юни, от 18:00 часа в Камерна зала на театъра. Вход свободен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари