Предлагат каските да станат задължителни заради инцидентите с тротинетки

0
Предлагат каските да станат задължителни заради инцидентите с тротинетки
Предлагат каските да станат задължителни заради инцидентите с тротинетки Видео: NOVA

Драстично увеличение на произшествията на пътя

През последната година се наблюдава значително увеличаване на броя на инцидентите с участието на тротинетки и велосипеди на пътя. За да се повиши безопасността, органите на реда предлагат въвеждането на нови правила, задължения и санкции. Тази тема беше обсъдена в студиото на „Социална мрежа” по NOVA NEWS, където гостува Радостина Петрова, координатор в сдружение „Велоеволюция“.

Петрова подчерта, че липсата на изисквания и неглижираните задължения в сферата на образованието допринасят за проблема. „Всички сме пораснали с уроците по безопасност на движението. Въпросът е как учениците са подготвени и какво виждат на пътя – предизвикателства, порутена градска среда, в която трябва да се взимат решенията”, коментира тя.

Експертът също така акцентира върху ролята на родителите в подготовката на децата за безопасно поведение на пътя. „Родителите е хубаво да познават децата си и да знаят какво умеят те в пътната среда", каза Петрова и добави, че отговорността на родителите е неизбежна, но също така инфраструктурата представлява пречка пред безопасността на движение.

Въпросът за носенето на каски и законното им въвеждане като задължителни също бе повдигнат. „Трябва да различаваме полезността от носенето на каски и тяхното законно въвеждане като задължителни", обясни Петрова. Тя отбеляза, че липсва яснота относно правилата за движение на велосипедистите, което допълнително усложнява ситуацията на пътя.

Петрова призова за по-голяма ангажираност от страна на институциите и родителите в процеса на обучение и подготовка на младите хора за безопасно участие в пътното движение. Организация „Велоеволюция“ настоява за по-ясни правила и подобряване на инфраструктурата, което е от съществено значение за намаляване на инцидентите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    ЗАКРИВАЙ
    И тази калинка е един експерт, леле мале! Според нейната експертиза безразсъдните тротинеткаджии летящи по пешеходните зони без да се съобразяват с никой трябва да бъдат задължително с каски. Така като блъснат някой ще е сигурно, че блъснатия ще е потрошен в интензивното а тротинеткаджията ще си запази простата тиква здрава. То това е стъпка в обратната посока. Не защита на пешеходците от тротинетките, а защита на тротинеткаджиите от пешеходците. Сега искам да си представите хлапака с 50км/ч върху 50 килограмова стоманена платформа и с каска, как връхлита по пешеходците. Ама направете задължителни и защитните кори за гръб, гърди, колена и лакти. Да станат като терминатори и да мачкат спокойно докато са с "пълно бойно".
  • 0
    4
    Вместо да ги забраните
    тротинетките, ще въвеждате каски.А ние, другите , които те ще блъскат нямаме права така ли.Едни ще си правят кефа, фирмата с тротинетките ще печели, а останалите - Бог да ги пази.
  • 4
    3
    Цццццццц
    Значи,разбираме,че каските ще предпазват тях,но не хората около тях!!!! Дали са с каски или не,те заплашват всички със скоростта,с която ср движат!!! Явно хората збаят какво да правят вече!!!
  • -6
    2
    педе
    по пътното платно да се движи ма ка ти
  • 9
    1
    ко бе?
    То отдавна трябваше да са задължетилни, отделно възрастова граница за поне 15 или 16 години и жилетки! Това видях в градче близо до Барселона и отделно, че се движат САМО по пътното платно!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари