Преди 73 години е подписан мирен договор между САЩ и Япония

2
Снимка: АР / БТА

На 8 септември 1951 година в Сан Франциско, Съединените щати, е подписан исторически мирен договор между Япония, САЩ и 47 други държави, припомня БТА. Споразумението, което влиза в сила на 28 април 1952 година, официално регламентира отношенията между Япония и страните, участващи във Втората световна война. Един от ключовите участници, СССР, отказва да подпише договора, като причината са териториални спорове за Курилските острови и остров Сахалин. Освен това, в отделен договор за сигурност между Япония и САЩ се предвижда създаването на американски военни бази на японска територия. Това води до превръщането на Окинава в американска територия.

Международната общност следи внимателно тези събития, а държавният секретар на САЩ Дийн Ачесън и съветникът по далекоизточните въпроси Джон Фостър Дълес водят американската делегация на конференцията в Сан Франциско. Сред основните теми е мирното възстановяване на Япония и запазването на стабилността в Тихоокеанския регион. Въпреки усилията на съветския представител Андрей Громико да саботира конференцията и да попречи на приемането на договора, мирното споразумение е подписано успешно.

Договорът има за цел да предотврати бъдещи конфликти и да изгради нови дипломатически отношения между Япония и останалия свят. В допълнение, пактът за сигурност между Япония и САЩ предоставя възможност за разполагане на американски войски на японска територия с цел защита на региона от комунистическа агресия.

В по-широк международен контекст подписването на договора представлява част от глобалната стратегия на САЩ да ограничат съветското влияние в Азия, като едновременно с това възстановят японската военна мощ за баланс срещу разрастващите се комунистически сили в региона.

Десетилетия по-късно, през 1960 година, Договорът от Сан Франциско и пактът за сигурност между Япония и САЩ са актуализирани, като страните подписват нов договор за взаимно сътрудничество и сигурност. С него се премахват клаузи, които позволяват намесата на САЩ във вътрешните работи на Япония, но САЩ запазват правото си да разполагат военни бази в страната.

През 2024 година САЩ и Япония продължават да засилват своето сътрудничество. САЩ преструктурират военното си командване в Япония и разполагат нови военни части на Окинава, стратегически разположен остров близо до Тайван. Освен това, Япония е активен участник в програмата „Артемида“ на НАСА, включително в проекти, свързани с кибертехнологиите и образованието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Да
    След две пуснати атомни бомби над Хирошима и Нагасаки са подписали мирен договор.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари